Johnson Matthey verwacht fors platinatekort

Het Britse Johnson Matthey verwacht dat er dit jaar een fors tekort gaat ontstaan aan platina als gevolg van de sterke investeringen en industriële vraag. Het chemieconcern heeft zelf ondertussen in de afgelopen weken een forse koerssprong gemaakt, waardoor analisten niet langer veel opwaarts potentieel voor het aandeel zien.

Johnson Matthey verwacht dat de platinamarkt dit jaar een tekort zal laten zien van 605.000 ons, waar dit vorig jaar nog 340.000 ons was. Volgens het Britse chemieconcern is dit het gevolg van primaire en secundaire voorraden, in combinatie met een tragere vraag en een overhang van bovengrondse voorraden. Dit zou het grootste tekort in 14 jaar betekenen.

Dit zal er volgens Johnson Matthey toe bijdragen dat de platinaprijs weer terug zal keren tot het recordniveau van $2,290 per ons uit 2008. Het bedrijf verwacht dat de platinaprijzen in de komende zes maanden zullen fluctueren tussen $1,360 tot $1,580, met een gemiddelde van $1,465. Dit is slechts licht boven de huidige prijzen van $1,430 per ons.

Daarbij zullen de vraag naar auto’s vanuit China en de lagere palladiumverkopen in Rusland ervoor zorgen dat de palladiummarkt een tekort zal houden, waardoor de prijzen weer terugkeren tot hun hoogste niveau sinds midden 2011. Johnson Matthey verwacht dat palladium kan stijgen tot $815 per ons, waarbij het dieptepunt $680 ons is met een gemiddelde van $760 in de komende zes maanden.

Koerssprong

Waar de koers op 8 oktober nog op 2716,50 pence noteerde, stond deze 3 dagen later al op 2989 pence en heeft het aandeel sindsdien daar niet meer op ingeboet. Analisten hebben hier echter niet op gereageerd door hun koersdoel te verhogen. Zodoende gaan analisten met een gemiddeld koersdoel van 2987,50 pence uit van een negatief rendement van 2,40%.

Analisten blijven wel vooralsnog licht positief over Johnson Matthey. Er staan 3 koop- en 6 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies hanteert.