Onverwachte krimp Franse economie leidt tot bezorgdheid

Deze week maakte Frankrijk onverwachts bekend dat de economie in het derde kwartaal is gekrompen. Dit terwijl kredietbeoordelaar Standard & Poor’s begin november al de rating voor het land naar beneden bijstelde. De Bank van Frankrijk verwacht echter dat de Franse economie in het vierde kwartaal weer een herstel zal laten zien.

De bank van Frankrijk maakte op 13 november bekend dat de Franse economie in het derde kwartaal met 0,1% is gekrompen, terwijl analisten rekenden op een groei van 0,1%. Daarmee werd tegelijkertijd het herstel in de drie maanden daarvoor teniet gedaan.

Hiermee wordt Frankrijk, dat nog altijd na Duitsland de grootste economie van Europa is, steeds meer een zorgenkindje. Weliswaar verwacht de Bank van Frankrijk dat de Franse economie in het vierde kwartaal zal groeien met 0,4%, de markt is van mening dat de arbeid- en pensioenhervormingen die zijn gedaan te timide zijn om ook op langere termijn een groei te laten zijn.

Zo heeft Frankrijk in tegenstelling tot Ierland en mediterrane landen in de eurozone nog niet diep gesneden in de overheidsuitgaven. Hiervoor zijn twee redenen te benoemen. Allereerst is de Franse politiek van mening dat de overheid efficiënt is en ervoor zorgt dat alles blijft draaien. Daarnaast leeft de Franse politiek in angst dat forse bezuinigingen zullen leiden tot massale stakingen.

Kredietverlaging

Standard & Poor’s verlaagde op 8 november al zijn kredietbeoordeling voor Frankrijk van AA+ naar AA. Daarmee hebben alle drie de grote kredietbeoordelaars de triple A status van Frankrijk verwijderd.

S&P is de eerste die de beoordeling voor de tweede keer heeft verlaagd, waarbij het Frankrijk waarschuwt dat de economische hervormingen van afgelopen jaar onvoldoende zijn om de groei te stimuleren.

Wel heeft S&P zijn verwachtingen voor de Franse schuld verhoogd van negatief naar stabiel, waarbij het opmerkt dat Hollande’s vastberadenheid om de nettoschuld te handhaven.

De kredietbeoordelaar stelt dat de kans op een nieuwe kredietverlaging in de komende twee jaar lager dan één op drie is.