HSBC ziet vooral kansen voor energieaandelen

De Britse zakenbank HSBC verwacht dat de aandelenkoersen ook in 2014 verder stijgen, al zal dit wel minder zijn dan in 2013 als gevolg van onder meer de plannen van de Federal Reserve . Voor HSBC zijn daarbij vooral energieaandelen aantrekkelijk gewaardeerd, terwijl de analisten ook kansen zien voor de IT- en materialensector.

HSBC is voor 2014 positief over aandelen en verwacht dat de koersen gemiddeld genomen zullen stijgen met 8%. Wanneer hier dividend bij zou worden opgeteld is dat zelfs 10%.

De koersen zullen volgens de Britse zakenbank echter niet zo sterk stijgen als in 2013. De belangrijkste reden dat aandelen in 2014 minder zullen presteren zijn de plannen van de Fed om het kwantitatieve verruimingsprogramma af te bouwen.

De afgelopen jaren heeft de Fed staatsobligaties opgekocht, waardoor de rendementen hierop zijn gedaald. Daarnaast waren de rentes zo laag dat spaarrekeningen weinig op brachten voor beleggers en zij zodoende massaal hun kapitaal investeerden op de aandelenmarkten.

Naast de maatregelen van de Fed wijst HSBC er ook op dat de waarderingen voor aandelen boven hun 10-jaarsgemiddelden liggen en dat de enige katalysator voor de koersen groei van de bedrijfswinsten is. De analisten verachten dat bij een verder herstel van de wereldeconomie deze groei in 2014 zal uitkomen op 11%.

Energieaandelen favoriet

Van alle aandelen is HSBC vooral gecharmeerd van de energiesector. Volgens de analisten zijn energieaandelen goedkoop, maar hebben de opbrengsten na een aantal zwakke jaren naar verwachting hun dieptepunt achter zich gelaten. Binnen de energiesector wijst HSBC op de olie- en gassector van Latijns Amerika, terwijl Russische olie- en gasbedrijven niet langer favoriet zijn.

Naast de energiesector ziet HSBC ook kansen voor IT, een sector die volgens de analisten eveneens ondergewaardeerd is. Nieuwe productlanceringen, goede voorraden en een sterk opbrengstenmomentum zijn eveneens redenen voor HSBC om goed op de IT-sector te letten.

Tot slot ziet HSBC mogelijkheden in de materialensector, vanwege hoop op een sterkere groei in China en daarmee een katalysator voor de vraag.