Q3 winst begint niet lekker met een waarschuwing door Shell

Earnings Watch: Q3 winst begint met een waarschuwing van Royal Dutch Shell

Peter garnry
Peter Garnry

Samenvatting: De winst voor het derde kwartaal van Royal Dutch Shell zal tegenvallen door margecompressie en doordat de energiesector in het derde kwartaal niet dezelfde bijdrage levert als in het tweede kwartaal, waardoor de totale winst stijgt. De waarschuwing van de CEO van Royal Dutch Shell en de slechte vooruitzichten van AMD en Samsung van de afgelopen 24 uur tonen aan dat het winstseizoen voor het derde kwartaal waarschijnlijk zal tegenvallen.

Shell aandeel tankstation
Royal Dutch Shell tankstation A1 bij Apeldoorn

In de winstvoorbeschouwing van vandaag belichten we de winsten van volgende week en geven we ook onze mening over de huidige winstramingen van de S&P 500 voor volgend jaar, die volgens ons onrealistisch zijn gezien de huidige macro-economische context.

Negatieve verrassingen duiken overal op

Saxo beargumenteert al geruime tijd dat het winstseizoen voor het derde kwartaal negatief zal verrassen. De recente reeks van slechter dan verwachte resultaten van Nike en H&M, en nu ook AMD dat gisteravond teleurstelde en Samsung dat vanmorgen de ramingen voor het bedrijfsresultaat van Q3 met 12% miste, zijn duidelijke tekenen van wat beleggers te wachten staat. De sectoren energie en mijnbouw droegen in het tweede kwartaal sterk bij aan de totale winstcijfers, maar de CEO van Royal Dutch Shell zei gisteren dat de winst in het derde kwartaal lager zal uitvallen (q/q) door de lagere winstgevendheid van de raffinage- en chemieactiviteiten.

De lijst hieronder toont alle belangrijke winstpublicaties van volgende week. Consumentgerichte bedrijven zoals PepsiCo , Walgreens Boots Boots en Delta Air Lines zijn belangrijke winstcijfers om in de gaten te houden om zo ons informatiebeeld over de consument te actualiseren te midden van de kosten van levensonderhoud. Op vrijdag zullen verschillende grote Amerikaanse financiële instellingen winstcijfers bekendmaken, waarbij onze aandacht uitgaat naar JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo . De belangrijkste aandachtspunten bij de resultaten van Amerikaanse banken zijn hun vermogen om de nettorentemarge en de kredietvoorzieningen te verhogen.

· Woensdag: PepsiCo
· Donderdag: Progressive , Fast Retailing, Tryg , Walgreens Boots Boots Alliance, Fastanal, BlackRock , Delta Air Lines, Domino’s Pizza
· Vrijdag: Shanghai Putailai New Energy, YTO Express Group, PNC Financial Services , JPMorgan Chase, Morgan Stanley , Citigroup , UnitedHealth Group , Wells Fargo , US Bancorp, First Republic Bank

Analisten zijn te optimistisch

Volgens Saxo is het slechte winstseizoen van het derde kwartaal het gevolg van zowel zwakkere cijfers van bedrijven als onrealistische verwachtingen. De grafiek hieronder toont de gerealiseerde kwartaalwinst per aandeel voor de S&P 500 en hier zien we al dat de gerealiseerde winst over het derde kwartaal achterblijft bij de ramingen en dat de ramingen een sterke winstgroei in het vierde kwartaal suggereren. Dit lijkt ons zeer onrealistisch gezien de loondruk waarover CEO's klagen en die zij aanmerken als het grootste kortetermijnrisico voor de winstgevendheid.

S p 500 earnings

De EPS-ramingen voor de S&P 500 zijn $224,98 in 2022 en $243,22, wat suggereert dat bedrijven hun winst dicht bij de trendgroei kunnen laten groeien en zelfs hun winstmarges kunnen uitbreiden tot recordhoogten in 2023. Dat is zeer moeilijk te rijmen met de huidige macro-achtergrond van strengere financiële voorwaarden, oorlog in Oekraïne, een energiecrisis en een groeivertraging in China. De hoge inflatie zal de nominale omzetgroei bevorderen, maar zal de looneisen doen stijgen om de daling van de koopkracht te compenseren. Wij verwachten dat de nettowinstmarge zal dalen van 12,6% in 2021 tot 11,3% en als wij de raming van de inkomsten voor 2023 toepassen op $1801, dan bedraagt onze EPS-raming voor 2023 $203,51, wat 16% lager is dan de huidige consensusraming. Dit vertaalt zich in een koers/winstverhouding voor 2023 van 18,4 of een winstrendement van 5,4%, wat volgens sommigen geen adequate risicopremie is ten opzichte van het rendement op Amerikaanse staatsobligaties en investment grade-obligaties.

Men zou ook kunnen aanvoeren dat de inkomstenraming voor 2023 een beetje te optimistisch is, aangezien deze een groeipercentage van 4,1% impliceert, wat moeilijk zou kunnen zijn, maar nu gaan we voor deze raming. Dividendfutures voor 2023 zijn momenteel geprijsd op $64,80, wat eigenlijk een daling is ten opzichte van de verwachte dividenden voor 2022 van $65,52. Een vertraging van de dividenden is meer in overeenstemming met onze raming van de winst in 2023 en zou de uitbetalingsratio terugbrengen tot 31,9%, wat opnieuw dichter bij het recente gemiddelde zou liggen.

<a href='/begrippen/10-dividend'>Dividend</a> futures

S&P 500 Dividend futures Dec23 | Bron: Bloomberg