Analisten verwachten koerssprong online retailers

Amerikanen slaan momenteel hun slag dankzij hoge kortingen tijdens ‘Black Friday’ en ‘Cyber Monday’. Analisten verwachten dat beleggers maandag vooral moeten letten op internetbedrijven als eBay en Amazon.com .com. Dit terwijl de consensus voor beide aandelen ook al zeer positief is en verwachte rendementen voor de lange termijn hoog zijn.

Black Friday geldt in de VS als de dag waarop traditioneel het kerstinkopenseizoen van start gaat en Amerikaanse winkeliers forse kortingen geven op hun producten. Uit cijfers van marktonderzoeker ShopperTrak blijkt dat dit hen ten opzichte van vorig jaar iets meer omzet heeft opgeleverd.

In totaal gaven Amerikanen afgelopen donderdag en vrijdag 12,3 miljard dollar aan cadeaus uit, wat 2,3% meer was dan vorig jaar. Daarbij mochten winkels 2,8% meer bezoekers verwelkomen.

Online verkopen richting record

Maar de echte klappers waren op Black Friday online te vinden. In totaal werd voor een recordbedrag van 3 miljard dollar aan online verkopen genoteerd, zo meldt Adobe Digital Index . Vooral tablets en smartphones waren gewild, aangezien er hier een stijging waarneembaar was van maar liefst 118%. Vooraf rekenden analisten nog op 2 miljard dollar.

En dan moet Cyber Monday nog komen, de dag waarop vooral webwinkels forse kortingen geven. Waar in 2005 de online omzet nog op 484 miljoen dollar lag, bedroeg dit in 2012 1,465 miljard dollar. En gezien de cijfers van de online verkopen die tot maandag zijn gedaan zal dit alleen nog maar verder oplopen.

eBay en Amazon.com

Daarom wijzen analisten erop dat beleggers maandag eBay en Amazon.com in de gaten houden, aangezien deze internetbedrijven naar verwachting fors zullen profiteren van Black Friday en Cyber Monday.

In aanloop hiernaar steeg de koers van eBay al met circa 2,5%, terwijl het aandeel van Amazon.com .com 1,8% won. Daarmee lieten zij offline retailers als Wal-Mart Stores en Target ver achter zich qua beursprestaties.

Op een koers van 50,52 dollar staat eBay daarbij nog niet op het hoogste niveau van de afgelopen 52 weken dat 58,04 dollar bedraagt, maar eerder bij het laagste niveau in dezelfde periode van 48,06 dollar. Daarbij is de consensus met 20 koopadviezen, 2 houdadviezen en geen verkoopadviezen bijzonder positief, terwijl met een gemiddeld koersdoel van 62,06 dollar analisten voor de komende 12 maanden uitgaan van een rendement van bijna 23%.

Eenzelfde beeld is te zien bij Amazon.com .com, waarvoor momenteel 19 koop-, 5 houd- en eveneens geen verkoopadviezen voor uitstaan. Hier staat de huidige koers van 393,62 dollar echter wel dichtbij het hoogste punt over de afgelopen weken van 394,10 dollar. Dit terwijl analisten met een gemiddeld koersdoel van 365,13 dollar verwachten dat de koers inmiddels te ver is opgelopen en in de komende maanden zal dalen.