SocGen kijkt alvast vooruit naar 2015

Waar de meeste analisten recent hun verwachtingen voor 2014 hebben afgegeven, is Société Générale een stapje verder gegaan en een voorspelling gegeven wat 2015 ons kan gaan brengen. Daarin is de belangrijkste vraag of groei de kapitaalmarkten tevreden weet te houden, of dat de ontmanteling van de stimuleringsmaatregelen zullen zorgen voor een ontmanteling van het economische herstel?

Analist Kit Juckes van Société Générale publiceerde recent een rapport met daarin zijn verwachtingen voor 2015. Zijn belangrijkste vraag is volgens eigen zeggen moeilijk te beantwoorden, zonder daarbij ook naar 2014 te kijken.

Voor 2015 stelt Juckes vast dat wat betreft de wereldwijde economie er een divergentie is tussen de VS en de eurozone, waarbij eerstgenoemde het beter doet. Voor 2014 verwacht de analist dat de werkeloosheid in de VS gaat dalen tot 6,3% en in de eerste helft tot onder de 6% zal uitkomen.

Stijgende lonen in de VS zullen volgens Société Générale leiden tot zorgen onder obligatiebeleggers in 2014, waardoor de rendementen zullen toenemen. Verder verwacht analist Juckes dat het verschil op de vijfjaarsrendementen tussen de VS en Europese obligaties in 2015 zal oplopen. Dit omdat de Europese Centrale bank (ECB) genoodzaakt zal zijn om zijn beleid te versoepelen, zelfs wanneer de Federal Reserve sneller dan verwacht zijn maatregelen zou moeten afbouwen.

Verder rekent Société Générale erop dat de dollar in 2015 zal stijgen. Doordat het economisch herstel in de VS doorgaat zal er geanticipeerd moeten worden hoe snel de Fed zijn rente gaat verhogen.

Voor Japan houdt analist Juckes er rekening mee dat de yen in 2015 op 115-120 uitkomt, wat de Japanse export zou kunnen stimuleren. Een zwakkere yen helpt, een verbetering van het bruto nationaal product (bbp) helpt, maar demografieën niet en volgens Société Générale is de schuld een grote horde die Japan wellicht weer in het diepe kan trekken.

Tot slot verwacht Juckes dat het Britse pond in 2015 zal stijgen ten opzichte van de euro.