Q-resultaten op zondag publiceren is doorgaans een teken aan de wand, DB maakte beleggers nerveus

Deutsche Bank heeft het voorbije kwartaal 1 miljard euro verlies geleden. Analisten hadden gerekend op een winst van 600 miljoen. De inkomsten lagen 16% lager dan een jaar geleden en de bank schreef ook 528 miljoen euro aan gerechtskosten af. Dat brengt het totaal van de gerechtskosten voor 2013 op 2,5 miljard euro, een bedrag dat nog verder zal oplopen omdat de bank nog in een reeks rechtszaken is gewikkeld, waaronder die van de manipulatie van de Libor-wisselkoersen.

Donderwolk

Die zaak hangt als een donkere wolk boven de toekomst van de bank. In de Financial Times verwijst een top 10-aandeelhouder naar JP Morgan, dat net als de Deutsche Bank in een eindeloze reeks rechtszaken is gewikkeld, van Madoff over de Londense marktenzaal, tot een monsterboete van 13 miljard voor de erfenis van de hypotheekcrisis. Madoff inbegrepen betaalde JP Morgan vorig jaar zo’n 23 miljard dollar aan schadevergoedingen en boetes uit.

Extra reservering wellicht

Nog volgens de Financial Times zou Deutsche Bank dit jaar nog eens 2 miljard euro provisie moeten aanleggen voor mogelijke boetes en/of veroordelingen. Die rechtszaken beginnen steeds meer aandeelhouders zorgen te baren. Het aandeel Deutsche Bank kreeg maandag dan ook een klap van -5,4%.

De bank koos er voor om haar resultaten op een ongewoon tijdstip bekend te maken: 10 dagen te vroeg en op zondagavond. Anders zat er niet anders op dan een winstwaarschuwing uit te vaardigen, iets waarvoor de Wall Street Journal had gewaarschuwd, maar waar de banktop duidelijk niet voor te vinden was.

Zware tijden

Analisten denken dat de slechter dan verwachte resultaten enkel 'de enorme uitdagingen van de opkuisoperatie bij de bank' reflecteren. Bij hun aantreden spraken beide CEO's van het bedrijf - Anshu Jain en Jürgen Fitschen - van 'een drie jaar durende herstructurering' die eind 2015 zou moeten afgewerkt zijn. Deutsche Bank staat dus voor zware tijden en zal waarschijnlijk nog meer marktaandeel moeten inleveren aan Amerikaanse banken, nu de bank zijn model omvormt en verder moet gaan besparen. Maar wie zijn kwartaalresultaten tien dagen op voorhand en op zondagavond vrijgeeft, heeft meestal weinig goeds te melden.

Bron: Express.be