Nuveen lanceert wereldwijd bosbouwfonds

Vermogensbeheerder Nuveen, met meer dan $ 1000 miljard aan vermogen onder beheer, heeft de Nuveen Global Timberland-strategie gelanceerd. De strategie biedt beleggers de mogelijkheid om te investeren in duurzame bosbouw en houtproductie in onder andere de VS, Chili, Uruguay, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.

Voor beleggers die tegen 2050 een net-zero portefeuille nastreven, kan beleggen in bosbouw een belangrijke rol spelen. Door meer hout te produceren op minder land, door efficiënter te werken, en door de opslag van CO2 in de grond en in bomen, biedt de strategie een natuurlijke klimaatoplossing. Volgens het World Resources Institute is met alleen bos- en landbouw maar liefst 30% van de doelstelling van het Parijsakkoord te realiseren.

Volgens het Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy neemt de wereldwijde vraag naar hout tegen 2050 naar verwachting toe met 200%. De stijgende vraag is het gevolg van de aanhoudende groei van de wereldbevolking en doordat het inkomen per hoofd van de bevolking hoger wordt. Hierdoor biedt houtproductie kans op een aantrekkelijk rendement.

Uit de beleggingen wordt een netto totaalrendement van 5-7% per jaar verwacht, met name uit de verkoop van hout en grond, CO2-compensatie, erfdienstbaarheden en de logische waardevermeerdering van de beleggingen.

Martin Davies, Head of Nuveen Natural Capital: “In het huidige economische klimaat biedt bosbouw een aantrekkelijke inflatieafdekking. De lancering van het fonds komt als geroepen nu de wereldwijde vraag naar bosbouw door beleggers snel toeneemt.”

Hij vervolgt: “Omdat bomen CO2 opslaan, verwijderen ze op een bewezen en goedkope manier broeikasgassen uit de atmosfeer. Naarmate steeds meer landen overschakelen richting een CO2-arme economie, zal bijvoorbeeld duurzaam hout steeds meer gaan gelden als alternatief voor staal en beton."