BNP Paribas voorziet zeer langzame economische groei

De Franse zakenbank BNP Paribas is te spreken over de cijfers over de Nederlandse economie die door het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten zijn gebracht. De analisten verwachten echter dat er in de komende maanden sprake gaat zijn van een zeer langzame economische groei, waarbij de export een van de lichtpunten zal zijn.

Economische groei

Vrijdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS Corp. ) bekend dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal is gegroeid met 0,7% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 was er eveneens sprake van een stijging van 0,7%.

In vergelijking met de gehele eurozone doet Nederland het goed, aangezien de economie voor in dit gebied in dezelfde periode toenam met 0,3%. Zo blijkt uit een voorlopig raming van het Europese statistiekbureau Eurostat. Daarmee voert Nederland deze lijst sinds lange tijd weer aan.

Over heel 2013 zag Nederland de economie nog wel krimpen met 0,8% ten opzichte van 2012. Daarbij werd er 1,3% meer geëxporteerd, maar 0,5% minder geïmporteerd. Ook daalden de investeringen met 4,9%, terwijl de consumptie door huishoudens van huishoudens met 2,1% afnam en die van de overheid met 0,7%.

Zeer langzame groei verwacht

Ondanks de goede resultaten die vandaag zijn gepresenteerd verwacht BNP Paribas dat de economie in de komende kwartalen slechts zeer langzaam zal groeien. De binnenlandse vraag exclusief investeringen zal daarbij volgens de analisten stagneren of weer krimpen.

Verder stelt BNP Paribas vast dat de problemen in de huizenmarkt ook in 2014 zwaar zullen wegen op de groei. Ongeveer 25% van de hypotheken staat namelijk onder water, waardoor huishoudens volgens de analisten ook in de komende jaren de hand op de knip zullen houden. Zeker gezien de extra besparingen van 6 miljard euro die de Nederlandse overheid wil doorvoeren.

De export zal volgens BNP Paribas een van de lichtpunten zijn. Volgens het scenario die de analisten hebben geschetst zal de bedrijfscyclus fors versterken in met name de OECD landen. De groei van de export zou daarbij ook de bedrijfsinvesteringen in Nederland een positieve stimulans kunnen geven in 2014. De problemen in de vastgoedsector, zowel commercieel als de huizenmarkt, zal volgens BNP Paribas drukken op de bouwactiviteiten.