Koersdoelverhogingen voor ING

De beter dan verwachte resultaten die ING vorige week naar buiten heeft gebracht hebben geleid tot diverse taxatieverhogingen door analisten. Opvallend daarbij is dat analisten redelijk eensgezind zijn over het opwaarts potentieel van het aandeel en de prestaties van het bedrijf in de komende periode. Mede daarom is de consensus zeer positief.

Rabobank

Rabobank heeft het koersdoel voor ING verhoogd met 50 eurocent tot 12,50 euro. Analist Cor Kluis stelt vast dat het uitblijven van extra kredietverliezen in het vierde kwartaal zijn positieve opinie over het aandeel heeft bevestigd met betrekking tot het leningenboek.

De analist voorziet voor de komende maanden een positieve nieuwsstroom en sluit zelfs niet uit dat ING zijn reorganisatie in 2014 nog zal afronden. Dit is inclusief het afbetalen van ‘double leverage’ en van de resterende staatssteun, maar ook de eerste tranche van circa 25% van beursgang van de verzekeringstak NN Group. Mede daarom houdt Rabobank vast aan zijn koopadvies voor ING.

Goldman Sachs

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft het koersdoel voor ING verhoogd van 12,70 euro naar 13,10 euro, waarbij het advies is gehandhaafd op ‘buy’. Het opwaarts potentieel is volgens de analisten 25%.

Goldman Sachs baseert deze opwaartse bijstelling vooral op basis van een verdere stabilisering van de kredietvoorzieningen op de leningenportefeuilles. Daarnaast wijzen zij op de stijgende nettorentemarge als gevolg van een verdere verlaging van de spaarrentes in België en Frankrijk.

Deutsche Bank

Net als Rabobank heeft Deutsche Bank het koersdoel voor ING verhoogd met 0,50 euro, waarmee zij op een koersdoel komen van 11,70 euro. De analisten vinden de kwartaalcijfers beter dan verwacht, zowel bij de bank als de verzekeraar. Deutsche Bank ziet vooral nog opwaarts potentieel dankzij de sterke kapitaalpositie van ING.

Verder verwachten de analisten een bescheiden marktwaardering van 50% van de boekwaarde bij de beursgang van de verzekeringstak NN Group. Deutsche Bank wacht tot slot op de strategische update van ING in maart, waarbij zij ervan uit gaan dat de focus zal komen te liggen op mobiel bankeren, kosten en rentemarge. Voorlopig houden de analisten vast aan hun ‘buy-advies’.

Meer opwaarts potentieel

Gezien de verscheidene koersdoelverhogingen mag het geen verrassing zijn dat analisten nu meer opwaarts potentieel voor de koers zien. Met een gemiddeld koersdoel van 11,29 euro voorzien analisten een rendement van 6,47%. De recent afgegeven koersdoelen liggen hier echter soms aanzienlijk boven.

De consensus is daarbij nog altijd zeer positief. Er staan in totaal 21 koopadviezen uit, tegenover 3 houd- en 3 verkoopadviezen. Kijkende naar de recente koersdoelverhogingen mag daarbij vastgesteld worden dat het sentiment rond het aandeel ook positief is.