Deutsche Bank verwacht marktcorrectie

waar de recente geopolitieke problemen wereldwijd hebben gezorgd voor volatiliteit op de aandelenmarkten, zijn de meeste analisten van mening dat dit hoort bij een seculier bull markt. Dit betekent dat de trend op lange termijn omhoog zou moeten zijn. Deutsche Bank verwacht echter dat de aandelenmarkten te maken krijgen met een correctie.

In een rapport wijzen de analisten van Deutsche Bank erop dat met uitzondering van de grote aandelen, de koers-winstverhoudingen van de meeste aandelen gemiddeld hoog zijn. De gemiddelde verwachte k/w van aandelen in de S&P 500 is 18,6. Dit is twee punten hoger dan het historisch gemiddelde.

Dit is in een seculiere bull markt niet ongewoon, maar de gemiddelde k/w brengt volgens marktvorsers wel een meer dan gemiddelde volatiliteit met zich mee.

Toenemende volatiliteit

In maart 2013 veranderde de S&P 500 in een seculiere bull markt. Sinds 1950 begon de gemiddelde seculiere bull markt op een k/w van ongeveer 15 en hield gemiddeld 2,5 jaar aan. De bull markten leverden dubbelcijferige jaarlijkse opbrengsten op en eindigden meestal bij het begin van een recessie, waarbij zij een piek bereikten met een k/w boven het historisch gemiddelde.

In het rapport stelt Deutsche Bank echter dat de volatiliteit aan het toenemen is na een jaar met een veel lagere volatiliteit. De stijging van afgelopen jaar van 30% hield de VIX (de S&P volatiliteitindex) lager dan normaal. De VIX piekte echter twee keer in het jaar van een gemiddelde rond 12,5 tot boven de 18. Dit was eveneens in januari het geval toen de markt te maken kreeg met een daling van 6%.

De geschiedenis laat zien dat een normale volatiliteit tenminste een 5% tot 10% diep laat zien gedurende het jaar, ten opzichte van het huidige zesmaands hoogtepunt. Kijkende naar de S&P 500 is dit de recente 1878 punten van vorige week.

De geschiedenis laat ook zien dat een daling van 5% tot 10% vaak gebeurt tijdens een sterke bull markt. Tijdens de bull markten in 1983, 1984, 1986, 1987, 1997, 1998 en 1999 was er sprake van meerdere dalingen van meer dan 5%.

Spreiding sleutelwoord

De analisten van Deutsche bank zijn over het algemeen nog wel positief over de markten, maar wijzen er wel op dat de slechte weersomstandigheden in de VS onduidelijkheid hebben gecreëerd over de resultaten van bedrijven in het eerste kwartaal van 2014.

Beleggers wordt geadviseerd om rekening te houden met een verwachte correctie van 5% tot 10%. Zij zouden 5% tot 10% van hun portfolio in cash moeten houden en afwachten op de uitverkoop, om vervolgens weer in te stappen.