UBS ziet kansen voor mijnbouwgiganten met sterke cashflow

De Zwitserse zakenbank UBS heeft onlangs een aantal mijnbouwgiganten nader onder de loep genomen. De analisten stellen vast dat de vooruitzichten voor de belangrijkste grondstoffen sober zijn vanwege het toenemende aanbod. Mijnexploitanten die echter goed in de slappe was zitten zijn volgens UBS kanshebbers, waarbij voor de analisten BHP Billiton en Rio Tinto als favoriet gelden.

UBS stelt dat de vooruitzichten voor de prijsontwikkeling van de belangrijkste grondstoffen voor de komende jaren zal worden gedempt als gevolg van het grotere aanbod. Zo is er al enige tijd sprake van een neergaande trend op de ijzerertsmarkt. Deze zal voorlopig aanhouden nu Australië, de grootste aanbieder, in het eerste kwartaal 504 verschepingen doorvoerde. Dit was onder meer te danken aan China, waar de aanvoer richting het land steeg met 35%.

Mijngiganten als BHP Billiton en Rio Tinto hebben in de afgelopen jaren al hun capaciteit uitgebreid om aan deze stijgende vraag te voldoen, maar door de vertragende economische groei in China neemt het aanbod toe. De prijzen zijn daardoor in het afgelopen jaar gedaald met 14% en verwacht wordt in de tweede helft van 2014 deze nog eens zal dalen met ten minste 16% tot minder dan 100 dollar per ton.

Volgens de analisten van UBS zijn mijngiganten met een robuuste vrije kasstroom en relatief lage productiekosten te prefereren voor beleggers. Daar behoren volgens hen zowel BHP Billiton als Rio Tinto toe. De analisten hebben voor BHP Billiton het koersdoel verhoogd van 2060 pence naar 2120 pence, terwijl het advies is blijven staan op ‘buy’.

Ook voor Rio Tinto heeft UBS een koopadvies uitstaan, maar hebben de analisten het koersdoel verlaagd van 4050 pence tot 4000 pence.

Tot slot is UBS iets minder te spreken over Glencore Xstrate. Naast een ‘neutral-advies’ dat de analisten hebben uitstaan, is het koersdoel recent verlaagd met 10 pence tot 330 pence.

Sectorfavoriet

Binnen de mijnbouwsector geldt op basis van de consensus Randgold Resources als favoriete aandeel voor de analisten. Er staan 9 koop- en 4 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgegeven. Daarbij zien analisten met een gemiddeld koersdoel van 5514,75 pence en een daarbij horend verwacht rendement van 8% nog voldoende opwaarts potentieel.

Van de drie grote mijnbouwgiganten heeft Rio Tinto de meest positieve consensus. Voor het aandeel staan 17 koop-, 5 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Met een gemiddeld koersdoel van 3814,90 pence zien analisten daarbij nog een opwaarts potentieel van 12,6%.