Wouter schiet ING te hulp

Maandagmorgen kwam ING met een stormvloed aan nieuws naar buiten. Het concern maakte bekend dat topman Michel Tilmant opstapt. Daarnaast heeft ING opnieuw steun van de overheid gekregen. Tot slot maakte het concern bekend flink in de kosten te zullen snijden door onder meer het schrappen van banen. Analisten reageren opgelucht op de nieuwsstroom.

Wouter schiet wederom te hulp
Het nettoverlies over het vierde kwartaal van 2008 kwam uit op ongeveer 3,3 miljard euro. Ongeveer 1,3 miljard euro daarvan kwamen voor rekening van de bank en 2 miljard euro is voor rekening van de verzekeringspoot. Over geheel 2008 zal het verlies naar verwachting 1 miljard euro bedragen, inclusief eenmalige posten van ongeveer 0,6 miljard euro. ING zal een nettoverlies hebben geleden van 0,4 miljard euro. De bankdivisie zal waarschijnlijk wel een positief nettoresultaat hebben van 0,5 miljard euro. De verzekeringstak zal naar verwachting een verlies boeken van 0,9 miljard euro.

ING zak opnieuw hulp krijgen van de Nederlandse overheid. Deze zal het concern gaan behoeden voor verdere verliezen op een deel van zijn geplaagde kredietportefeuille. In ruil daarvoor moet ING een aantal afspraken gaan nakomen.

De garantie van minister Wouter Bos van Financiën omhelst de waarde van obligaties die zijn gekoppeld aan hypotheken in de Verenigde Staten en die onder de huidige marktomstandigheden niet of nauwelijks te verhandelen zijn. De Nederlandse Staat zal voor 80% meedelen in eventuele winsten of verliezen op deze portefeuille. Door de slechte markt moest ING al miljarden afschrijven op dergelijke beleggingen. Dit ging ten koste van het eigen vermogen.

Met de ingreep wil de overheid voorkomen dat ING opnieuw aan het infuus moet. In oktober kreeg het concern een kapitaalinjectie van 10 miljard euro om hiermee het eigen vermogen en de core tier-1 ratio op te krikken.

Krankzinnig
Kees de Kort legt in zijn dagelijkse gesprek met BNR uit waarom hij de deal van Wouter Bos met ING krankzinnig vindt.



Afschrijving Alt A-portefeuille
Uit het akkoord dat ING heeft gesloten met het ministerie van Financiën blijkt dat het bankconcern voor in totaal 3,9 miljard dollar zal afschrijven op zijn problematische Alt A-portefeuille in de Verenigde Staten. Hierdoor zal de waarde van de portefeuille met Amerikaanse hypotheken een ware hebben van 35,1 miljard dollar. De overheid garandeert 80% van de Alt A-portefeuille maar ING blijft wel eigenaar van de portefeuille.

ING heeft moeten beloven dat het 25 miljard euro extra aan kredieten aan consumenten en bedrijven zal gaan verlenen. Daarnaast zal het bestuur afzien van bonussen over het jaar 2009 en voor de jaren daaropvolgend zal ING een nieuw beloningsbeleid moeten vaststellen. De Staat heeft ING daarnaast al eerder aangeboden om garant te staan voor het uitgeven van obligaties, als onderdeel van een pakket van euro 200 mrd. ING heeft daar nog geen gebruik van gemaakt.

Tilmant stapt op
Michel Tilmant maakte vandaag bekend te zullen opstappen. De Belg stapt, mede vanwege gezondheidsredenen, per direct op en zal tijdelijk worden vervangen door bestuurslid Eric Boyer. ING is van zins om de huidige president-commissaris Jan Hommen (65 jaar) aan te stellen als definitieve opvolger van Tilmant. Hommen zou een contract van 4 jaar krijgen aangeboden. Aandeelhouders van ING zullen eind april hierover stemmen. Hommen is momenteel ook commissaris bij RELX en TNT. Hommen geldt al jarenlang als één van de meest invloedrijke bestuurders van het Nederlandse bedrijfsleven. Hij verwierf zijn status bij elektronicaconcern Philips , waar hij buiten de schijnwerpers de status opbouwde van een kundig en beheerst rekenmeester.

Kostenreductie
ING diverse maatregelen aangekondigd om de kosten te reduceren. Zo heeft het concern aangegeven ongeveer 7000 banen te zullen schrappen. In totaal werken er wereldwijd ongeveer 130.000 mensen bij ING. Eerder had ING al aangekondigd ongeveer 750 banen te zullen schrappen in de Verenigde Staten. De banenreductie zal ongeveer voor een derde bijdragen aan de kostenbesparing ongeveer 1 miljard euro die ING voor ogen heeft. Het is nog onduidelijk hoeveel banen er in Nederland zullen verdwijnen. In Nederland werken ongeveer 30.000 mensen bij ING. De details zullen bekend worden gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers op 18 februari. Ook zal het bankconcern de introductie van zijn bankdochter ING Direct in Japan uitstellen. ING wil ook bepaalde activiteiten gaan afstoten maar wilde het nog niet bekend maken om welke het hier precies gaat. Het concern wil zijn focus leggen op activiteiten en geografische gebieden waar het al een sterke positie heeft. Naast de banenreductie wil ING ook op andere fronten de kosten reduceren. Het bedrijf kondigde aan minder te willen gaan uitgeven op het hoofdkantoor, aan marketing en aan de Formule 1. Het gaat 40% op het budget bezuinigen voor dit jaar. ING stapte twee jaar geleden als prominent sponsor in de koningsklasse van de autosport. Het bedrijf is hoofdsponsor van het Renault -team en titelsponsor van enkele Grote Prijzen. Het driejarige contract loopt af aan het einde van komend seizoen.

Positief nieuws
Analist Maarten Altena van SNS Securities stelt dat er een hoop nieuws naar buiten is gekomen waar de markt al rekening mee had gehouden. De analist is van mening dat de vierde kwartaalresultaten zullen zorgen voor transparantheid en opluchting. Daarnaast zullen een groot aantal garanties onzekerheden wegnemen bij de ALT-A protfolio, aldus Altena. De analist heeft op dit moment zijn schattingen onder herziening mede omdat hij van mening is dat ING een lastige periode tegemoet gaat doordat het zijn CEO en CFO zal moeten vervangen op een moment dat de markt erg moeilijk is.

Bij KBC Securities vinden ze de meeste aangekondigde maatregelen erg positief. Analist Dirk Peeters stelt echter dat de markt zijn focus zal voortzetten op ING Real Estates’ portfolio, de core tier-1 ratio van 7,1% en duidelijkheid van de Europese Unie. De analist handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 18 euro. De winst per aandeel voor 2009 wordt door de analist geschat op 2,09 euro en de koers/winstverhouding op 2,7.

De back up faciliteit van de Nederlandse overheid voor de Alt A-portefeuille vinden de analisten van Merrill Lynch het belangrijkste nieuws dat vandaag naar buiten is gekomen. Dit verbetert volgens analist Frank Stoffel het risicoprofiel van ING.

Analist Rudy De Groodt van Ageas Bank heeft gemengde gevoelens. De analist vindt de risicoprofielverlaging en kostenbesparingen positief, maar ziet een negatieve evolutie op operationeel gebied en mogelijk bijkomende schade binnen andere toxische activa en dan vooral commercieel vastgoed. Hoewel de analist blijft geloven in het langetermijn potentieel van de groep en mede daarom het koopadvies handhaaft, zet de analist het aandeel na de koerssprong van vandaag het aandeel uit zijn favorietenlijst.

Bij Royal Bank of Scotland zijn ze van mening dat de kapitaalpositie van ING zwak blijft en mede daarom speculaties over een tweede kapitaalinjectie zullen blijven aanhouden. Terwijl de marktstandaard 8% is zal de tier 1 ratio van ING na de aangekondigde maatregelen uitkomen op 7,5%, aldus analist Thomas Nagtegaal. De analist is wel positief over de prijs die ING heeft gekregen van de Nederlandse staat voor het belang in de Alt-A portefeuille. Dit is beter dan waar de markt rekening mee had gehouden.

Volgens effectenhuis Petercam zullen de aangekondigde maatregelen zowel op de korte als op de lange termijn op de winst van ING drukken. Analist Ton Gietman heeft het koersdoel voor ING mede daarom verlaagd van 11 euro tot 9 euro. De analist handhaaft het koopadvies. Het verlies over het vierde kwartaal was groter dan waar de analist vooraf op rekende, maar hij vindt het goed dat ING niet is ingegaan op een verhoging van het kapitaal.

De analisten van ABN AMRO handhaven hun advies op houden. De analisten vinden de balanspositie redelijk op orde, maar de marktomstandigheden blijven zeer lastig, waardoor extra voorzieningen op andere beleggingscategorieën niet zijn uit te sluiten.

Op dit moment staan voor het aandeel 19 koop-, 19 houd- en 5 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus voor het aandeel vrij positief. De gemiddelde verwachting voor de winst per aandeel voor 2009 bedraagt 1,74 euro. De koers/winstverhouding voor 2009 is zodoende 3,02.