Crucell noteert zwarte cijfers

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell presenteerde donderdagmorgen onverwacht haar jaarcijfers. Analisten vermoeden dat dit gedaan is omdat de resultaten al bekend waren door de overnamegesprekken met het Amerikaanse Wyeth. Analisten vonden de gepresenteerde resultaten over het algemeen erg sterk en verwachten dat er nog meer in de pijplijn zit voor Crucell.

Winst
Voor het eerst in haar vijftienjarige geschiedenis heeft het Leidse Crucell zwarte cijfers geschreven. Het concern realiseerde over geheel 2008 een nettowinst van 14,6 miljoen euro, waar dit in 2007 nog een nettoverlies was van 42,9 miljoen euro. De omzet groeide in 2008 met 33% tot 283,3 miljoen euro (213,1 miljoen euro in 2007).

In 2008 wist Crucell vooral te profiteren van de verkoop van kinderziekten- en griepvaccins en dan met name in het vierde kwartaal. In het vierde kwartaal kwam de nettowinst uit op 19,2 miljoen euro. In het zelfde kwartaal een jaar eerder stond er onderaan de streep nog een nettoverlies van 4 miljoen euro. De omzet nam met bijna een kwart toe tot 93,7 miljoen euro.

Er zal ondanks de positieve resultaten geen dividend over 2008 worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Crucell wil de winst investeren om een verdere groei te realiseren. Daarnaast is het volgens Crucell ongebruikelijk in de biotechsector dat er dividend wordt uitbetaald.

Toekomst
Voor 2009 verwacht Crucell een groei van de omzet van 20% (tegen constante wisselkoersen). Het concern gaat ervan uit dat het operationele resultaat significant zal stijgen ten opzichte van 2008. Eind 2008 had Crucell nog 171 miljoen euro in kas. Het is optimistisch over de toekomst en stelt dat het verwacht geen invloed te zullen ondervinden van de economische neergang.

Toch blijft de toekomst voor Crucell onzeker. Crucell is nog één van de weinige onafhankelijke producent van vaccins in de wereld. Deze status had al verleden tijd kunnen zijn als de overnamegesprekken met het Amerikaanse Wyeth tot een overname hadden geresulteerd. De algemene marktverwachting is dat grote farmaceutische bedrijven biotechbedrijven zullen overnemen om zo hun eigen productportfolio te versterken. Zodoende gaan analisten er nog steeds vanuit dat Crucell binnen afzienbare tijd zal worden overgenomen. Echter zal dit naar verwachting door de sterke cijfers voor een hogere prijs zijn.

Analisten zeer tevreden
Bij effectenhuis Petercam vinden ze dat Crucell een ijzersterk vierdekwartaal heeft gedraaid. Analist Jan van den Bossche is vooral te spreken over de nettowinst die dankzij een forse belastingbate boven de verwachting van de analist uitkwam. Daarnaast vond de analist de cijfers van het bedrijfsresultaat goed wat volgens hem mede te danken was aan een verdere verbetering van de marge na een sterk derde kwartaal. Van den Bossche verwacht dat de goede resultaten een stevige bodem onder de koers zullen leggen. Tot slot is de analist benieuwd of het belastingvoordeel ook in 2009 zal terugkeren. Tot slot merkt de analist op dat potentiële overnamekandidaten waarschijnlijk meer geld op tafel zullen moeten leggen vanwege de sterke resultaten. De analist heeft het koersdoel voor het aandeel verhoogd van 11 euro naar 15,70 euro. Het houdadvies blijft gehandhaafd.

Analist Marcel Wijma van SNS Securities verwacht dat het beste voor Crucell nog moet komen. Voor de analist waren de vierdekwartaalcijfers flink beter dan verwacht. De omzet was in lijn met wat de analist had verwacht, maar de marge van 50% in het vierde kwartaal vond de analist heel hoog, aangezien Wijma op een marge van 40% rekende. De analist merkt op dat de groei vooral afkomstig is van eigen producten en dan met name kindervaccin Quinvaxem. Volgens de analist moet het beste nog komen voor dit vaccin. Wijma verwacht dat Crucell ook na 2010 nieuwe Quinvaxem-contracten zal kunnen afsluiten. De analist handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 17,50 euro.

Bij ABN AMRO vinden ze dat Crucell goede zaken heeft gedaan. De onverwacht gepresenteerde resultaten vonden de analisten erg sterk waarin de sterke resultaten in de afgelopen drie maanden opviel. De analisten hadden recentelijk hun advies al verhoogd naar kopen en geloven dat het concern waardevolle assets heeft en een interessante overnamekandidaat blijft.

Voor het aandeel Crucell is de consensus licht positief. Er staan op dit moment 5 koop- en 10 houdadviezen uit. Geen van de analisten heeft een verkoopadvies afgegeven. De winst per aandeel voor 2009 wordt geraamd op 29 eurocent, waardoor de koers/winstverhouding voor 2009 momenteel 53,95 bedraagt.