Kritische aandeelhouders gaan nadenken over bod Crucell

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson zet zijn voornemen door om Crucell over te nemen, zo bleek vorige week. Het Leidse biotechnologiebedrijf gaf daarnaast recent een toelichting op het bod, waarbij vooral de topmannen door aandeelhouders werden bekritiseerd vanwege hun handelen tijdens de onderhandelingen met de Amerikanen.

Door onze redactie

Doorzetten overname
Johnson & Johnson maakte op 8 december bekend dat het zijn eerder uitgebrachte bod van 24,75 euro per aandeel officieel heeft gelanceerd. Het bod bevat een premie van 58% ten opzichte van de slotkoers van 16 september, de dag voordat het farmacieconcern zijn interesse in Crucell wereldkundig maakte. Johnson & Johnson waardeert Crucell hiermee op 2,2 miljard euro.

Aandeelhouders kunnen hun aandelen aanbieden tot en met 16 februari 2011. Het bod wordt gestand gedaan wanneer 95% van de aandelen op dat moment is aangeboden. Wanneer meer dan 80% van de aandelen is aangeboden zal het bod eveneens gestand kunnen worden gedaan wanneer er aan bepaalde extra voorwaarden is voldaan.

Momenteel bezit Johnson & Johnson via JHC Nederland bijna 18% van de aandelen in Crucell. Het bod wordt volledig gesteund door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Crucell.

Tot slot zal er door Johnson & Johnson een extra buitengewone aandeelhoudersvergadering worden gehouden op 8 februari 2011.

Kritiek
Vrijdag 10 december uitten aandeelhouders van Crucell kritiek op het handelen van het management in de onderhandelingen met Johnson & Johnson . Volgens veel aandeelhouders is het uitgebrachte bod van Johnson & Johnson van 24,75 euro per aandeel te laag. Zo vindt grootaandeelhouder Van Herk Groep dat een bod van 27,50 euro per aandeel redelijk is, al bekijkt het momenteel wel of het toch akkoord zal gaan met het uitgebrachte bod. Volgens Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters ( VEB ) heeft het bestuur van Crucell er tijdens de onderhandelingen niet alles aan gedaan om het onderste uit te kan te halen. Crucell blijft echter van mening dat de overname van Johnson & Johnson goed is voor de toekomst van het bedrijf en belanghebbenden, zoals werknemers.

Weinig nieuws
Analisten stellen dat er weinig nieuws onder de zon is naar aanleiding van het formele bod van Johnson & Johnson . Volgens hen loopt het biedingsproces volgens plan. Mede daarom zien zij geen aanleiding om hun eerder afgegeven taxaties voor het aandeel bij te stellen.

Consensus
Analisten blijven vooralsnog bij hun eerder afgegeven taxaties voor het aandeel. Er staan momenteel 3 koop-, 7 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus neutraal is. Recent afgegeven adviezen duiden erop dat analisten beleggers adviseren de aandelen te houden danwel te verkopen bij een koersdoel van 24,75 euro, wat gelijk is aan het overnamebod dat Johnson&Johnson heeft uitgebracht.