Hoe Inditex de modeindustrie domineert

eschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Door uitstekende verkoopcijfers oversteeg de waarde van Inditex op de beurs in Madrid voor het eerst de €100 miljard. Het Spaanse moederbedrijf van modeketens als Zara, Bershka, Pull & Bear en Massimo Dutti zag tussen 1 februari en 30 april 2023 de nettowinst met 54% toenemen tot een recordbedrag van €1,2 miljard. Het bedrijf presteert daarmee beter dan bijvoorbeeld H&M, Nike en Adidas .

Klanten kopen meer in grotere winkels

De coronacrisis is Inditex inmiddels helemaal te boven (zie grafiek). Het bedrijf heeft de afgelopen jaren benut om efficiënter te gaan werken. Minder rendabele fysieke winkels werden gesloten en op goede locaties werd de vloeroppervlakte vergroot. Fysieke prijskaartjes werden vervangen door een beveiligingssoftware, waardoor klanten minder tijd kwijt zijn bij de kassa. Dit alles heeft er toe geleid dat klanten gemiddeld meer zijn gaan kopen en de operationele winst met 43% is toegenomen. Inditex presteert daarmee veel beter dan concurrent H&M.

Waar Inditex het verschil maakt

De goede cijfers van Inditex zijn extra opvallend, omdat het Spaanse personeel een loonsverhoging kreeg van 20% en 515 rendabele winkels in Rusland van de hand werden gedaan. Een belangrijk onderdeel van de strategie is prijsdifferentiatie. In landen buiten de eurozone, zoals de Verenigde Staten, Mexico en Saudi-Arabië, biedt het Spaanse mode-imperium biedt dezelfde producten aan tegen bijna dubbele prijzen. De bruto winstmarge groeide met 14% naar een record van 60,5%, terwijl concurrenten die marge zagen slinken.

Over Industria de Diseño Textil

Industria de Diseño Textil, afgekort Inditex , werd opgericht in 1985 door Amancio Ortega, wiens dochter Marta sinds 2021 de bestuursvoorzitter is. Amancio Ortega opende in 1975 al de eerste Zara-winkel in A Coruña (Noord-West Spanje). Het merk Zara was in 2022 goed voor 73% van de totale omzet van Inditex .

Op de beurs is Inditex inmiddels wereldwijd het op drie na grootste modebedrijf achter LVMH , Nike en Dior. Het bedrijf heeft de grootste weging in de Spaanse IBEX 35 Index, voor Iberdrola en Banco Santander . In de toonaangevende Europese EURO STOXX 50 Index staat Inditex op de tiende plaats.

Jaarlijkse omzet van Inditex vanaf 2004 (in miljarden euro’s)

Inditex omzet