Onderzoek ACM: Financiële gezondheid energieleveranciers verder verbeterd

Energieleveranciers zijn er het afgelopen half jaar gemiddeld genomen goed in geslaagd om hun financiële gezondheid verder te verbeteren. Dat blijkt uit een analyse van de financiële gegevens die alle energieleveranciers dit voorjaar hebben aangeleverd bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het is belangrijk dat energieleveranciers ook bij plotselinge prijsschommelingen op de energiemarkt in staat blijven om op een betrouwbare manier gas en elektriciteit te leveren. Daarom houdt de ACM de financiële positie en inkoopstrategie van energieleveranciers goed in de gaten.

Uit een analyse van de ACM blijkt dat het gemiddelde eigen vermogen van leveranciers (‘solvabiliteit’) de afgelopen maanden verder is gegroeid. De ACM kijkt ook of leveranciers genoeg geld achter de hand hebben om rekeningen op korte termijn te betalen (‘current ratio’). Dit is belangrijk als een leverancier bijvoorbeeld onverwacht meer gas en/of elektriciteit moet inkopen. Uit analyse van de ACM blijkt dat de gemiddelde current ratio van energieleveranciers de afgelopen maanden ook is gegroeid.

Toezicht ACM

Energieleveranciers die gas en/of elektriciteit leveren aan consumenten en andere kleinverbruikers moeten hiervoor een vergunning hebben van de ACM. De ACM controleert of leveranciers aan alle vergunningeisen blijven voldoen. Om de financiële gezondheid van alle 52 leveranciers met een vergunning te monitoren moeten leveranciers 2 keer per jaar informatie aanleveren bij de ACM. De ACM controleert voor de winter of leveranciers er goed genoeg voor staan om een strenge winter door te komen. In het voorjaar kijkt de ACM hoe leveranciers de winter door gekomen zijn. De winter is voor energieleveranciers de spannendste periode omdat consumenten dan het meeste gas en elektriciteit gebruiken.

Verscherpt toezicht

Hoewel leveranciers er gemiddeld genomen goed voor staan, staan er nog wel 4 onder verscherpt toezicht van de ACM, omdat de ACM zorgen heeft over de financiële positie van deze leveranciers of omdat de inkoopstrategie niet in orde is. De ACM houdt deze bedrijven extra in de gaten, bijvoorbeeld door regelmatig extra informatie op te vragen, controles uit te voeren en afspraken te maken over herstel van de problemen. De ACM meldt niet bij welke bedrijven zij onderzoek doet, maar meldt het wel altijd als zij maatregelen neemt bij een leverancier, zodat klanten hier dan ook van op de hoogte zijn. Als er bij een leverancier een direct gevaar is voor de leveringszekerheid, neemt de ACM maatregelen en krijgen klanten een contract bij een andere energieleverancier. Klanten hoeven dus nooit bang te zijn dat ze zonder gas en/of elektriciteit komen zitten. De ACM heeft in het eerste half jaar van 2025 geen vergunningen ingetrokken.

Aantal leveranciers blijft gelijk

Op dit moment hebben 52 energieleveranciers een vergunning om elektriciteit te mogen leveren aan kleinverbruikers en hebben 50 energieleveranciers een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers. Dit is gelijk aan het aantal van begin dit jaar. De ACM heeft het toezicht op energieleveranciers de afgelopen jaren aangescherpt en voert ook strenger controles uit bij bedrijven die een vergunning aanvragen. De ACM heeft dit jaar tot nu toe 1 vergunningaanvraag afgewezen. Daarnaast heeft de ACM met 1 bedrijf de afgelopen periode een oriëntatiegesprek gevoerd. In deze gesprekken besteedt de ACM extra aandacht aan de wettelijke verplichtingen die bij een vergunning horen nadat een vergunning eenmaal verkregen is. De ACM verwacht van meerdere partijen de komende periode interesse voor een vergunning.