Resultaten van de eerste negen maanden van 2018: Volumegroei bestendigd

Lees het volledige persbericht en financiële verslag
Neem deel aan de audioconferentie voor analisten en investeerders om 14:00 CET

Onderliggende EBITDA € 1 725 mln -1% (+6% organisch [1])
 • De omzet en onderliggende EBITDA groeiden 6% op organische basis, aangedreven door hogere volumes in elk segment en door prijszettingsvermogen.
 • Over het geheel gezien, daalde de onderliggende EBITDA met 1%, door de omrekening van vreemde valuta en een ietwat kleinere perimeter.
 • De volumegroei in het derde kwartaal was zwakker in Advanced Materials in specifieke markten.
 • De EBITDA -marge daalde licht tot 22%.
 • Advanced Materials: € 922 mln -2% (+3% organisch [1])
  • De volumegroei hield aan in polymeren en composiettechnologieën voor de luchtvaart, de automobielsector en de gezondheidszorg.
  • De omzet daalde, zoals verwacht, in smart devices en in fluorgassen voor isolatietoepassingen, vooral in het derde kwartaal.
 • Advanced Formulations: € 403 mln +4% (+16% organisch [1])
  • De volumes groeiden sterk in alle markten, hoewel het groeitempo in de Noord-Amerikaanse schalieolie- & gasmarkt stabiliseerde.
  • Het prijszettingsvermogen compenseerde ruimschoots voor de hogere grondstofprijzen.
 • Performance Chemicals: € 557 mln -4% (+2% organisch [1])
  • De stevige vraag en betere natriumcarbonaatprijzen beperkten de uitholling van de marge.
  • De volumes en prijzen van peroxide stegen in krappe marktomstandigheden.
Onderliggende winst per aandeel uit voortgezette bedrijfsactiviteiten: € 6,91 +11%

 • De netto financiële uitgaven daalden met 19%, dankzij de aanhoudende afbouw en optimalisatie van Solvays kapitaalstructuur.
 • De onderliggende belastingsvoet lag 2,5 procentpunten lager op 25%.

Vrije kasstroom uit voortgezette bedrijfsactiviteiten: € 275 mln versus € 466 mln in 2017

 • De vrije kasstroom uit voortgezette activiteiten was lager dan in 2017, door hogere werkkapitaalbehoeften.
 • De vrije kasstroom aan Solvay -aandeelhouders steeg 7% tot € 271 mln, dankzij de sterke bijdrage van beëindigde bedrijfsactiviteiten en lagere financiële betalingen.

 

Vooruitzichten 2018 bevestigd

 • Onder de huidige omstandigheden, verwacht Solvay een onderliggende organische EBITDA groei van rond de 5% tot 6%, binnen de vork van de oorspronkelijke vooruitzichten. De vrije kasstroom uit voortgezette bedrijfsactiviteiten wordt nog steeds verwacht hoger te zijn dit jaar dan in 2017.CEO Jean-Pierre Clamadieu: De volumes namen verder toe in de afgelopen negen maanden, wat leidde tot een stijging van de omzet en van de EBITDA van elk 6% op organische basis. Advanced Formulations zette sterke groei neer, Performance Chemicals toonde zich veerkrachtig, terwijl in Advanoed Materials de groei in de luchtvaart- en automobielmarkten compenseerde voor smart devices die, zoals verwacht , afzwakte aan het einde van de periode. We zijn waakzaam voor de verhoogde macro-economische volatiliteit en verwachten dat de EBITDA - groei en vrije kasstroom binnen onze oorspronkelijke vooruitzichten zullen uitkomen.

---


[1] Exclusief effecten van omrekening van vreemde valuta en perimeterwijzigingen

[2] Zoals in voorgaande jaren vertegenwoordigd het interim dividend 40% van het volledige dividend van het voorgaande jaar.

Elke vergelijking wordt gemaakt met dezelfde periode van het vorige jaar, tenzij expliciet anders vermeld.
 VOLG ONS OP twitter @SolvayGroup

  
Solvay  is bedrijf van geavanceerde materialen en specialiteitschemicaliën, en zet zich in voor het ontwikkelen van oplossingen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Solvay innoveert en werkt samen met klanten wereldwijd in veel diverse eindmarkten. Haar produkten zijn te vinden in vliegtuigen, auto's, batterijen, smart devices, medische toepassingen, alsook in de extractie van zowel mineralen als olie en gas, en dragen bij aan efficiëntie en duurzaamheid. Solvays lichtgewicht materialen bevorderen een schonere mbiliteit, de formuleringen optimaliseren het gebruik van grondstoffen, terwijl performance chemicals de lucht- en waterkwaliteit verbeteren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Brussel, met 26 800 werknemers verspreid over 61 landen. In 2017 bereikte de netto-omzet € 10,1 miljard en de marge 22%, met 90% van de activiteiten waar Solvay tot de wereldtop-drie behoort. Solvay nv (SOLB.BE) staat genoteerd op Euronext in Brussel en Parijs ( Bloomberg SOLB.BB - Reuters: SOLB.BR) en in de Verenigde worden de aandelen (SOLVY) verhandeld via een level-1 ADR programma. 

Financiële cijfers houden rekening met de aangekondigde verkoop van Polyamides.
  

Media Relations
  Caroline Jacobs Victoria Binoche  
  +32 2 264 1530 +33 1 44 94 86 72
 
 
Investor Relations
investor.relations@solvay.com Geoffroy Raskin Jodi Allen Bisser Alexandrov
+32 2 264 2158 +32 2 264 1540 +1 6098604608 +32 2 264 3687
Bijlage