Bedrijf aantrekkelijk maken voor investeerders

Er zijn een hoop dingen waar investeerders op letten wanneer ze de keuze gaan maken om te investeren in een bedrijf. 99% procent van alle businessplannen die investeerders onder ogen krijgen worden namelijk afgewezen. Hoe zorg je ervoor dat je het vertrouwen kunt wekken van een investeerder? Om er zeker van te zijn dat je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk is voor een investeerder kun je rekening houden met onderstaande drie belangrijke punten.

De “grandmother test”

Bedrijfsovernames

De meeste investeerders hebben helaas niet de tijd om een bedrijfsplan van meer dan 30 pagina’s door te spitten. Hou het daarom simpel en beperk je tot 1-3 samenvattende pagina’s waarin je in een notendop uitlegt wat je bedrijf doet. Of voeg deze samenvatting toe, zodat de investeerder de keuze heeft tussen uitgebreid en samengevat. Als het plan hierna niet meteen duidelijk is (of niet aantrekkelijk) heb je een grote kans dat je bedrijfsplan direct de prullenbak ingaat. Doe daarom eerst de zogenaamde ‘grandmother test’. Na het lezen van de 3 samenvattende pagina’s moet je plan zelfs voor je grootmoeder begrijpelijk zijn. Het is daarom een goed idee om je businessplan eerst te laten lezen door vrienden en familie om er zeker van de zijn dat ook zij het goed begrijpen. Realiseer je dat investeerders je bedrijf nou eenmaal niet zo goed kennen als jijzelf. Zorg er daarom voor dat de tekst niet bijna alleen maar bestaat uit terminologie uit de bedrijfstak.

Managementteam

Voor de investeerder is het bedrijfsplan een erg belangrijk onderdeel van de screening. Echter nog veel belangrijker is het kunnen inschatten van de kwaliteiten van het uitvoerende managementteam. Je hebt namelijk altijd de kans dat er verschillende bedrijven zijn die proberen hetzelfde idee te pitchen. Daardoor wordt de keuze verschoven naar de vraag welk team het idee het beste uit zou kunnen voeren. Een belangrijke factor voor een investeerder om niet in zee te gaan met een bedrijf, is een gebrek aan ervaring. Mocht je deze ervaring domweg nog niet hebben, dan kan het een goed idee zijn om je team te versterken met ervaren spelers.

Intrinsieke waarde van het bedrijf

Wat is de actuele waarde van alle bezittingen en inboedel van de onderneming, verminderd met de schulden die er zijn? Hoe zal je bedrijf het geïnvesteerde geld gaan gebruiken en wat is de jaarlijkse opbrengst voor de investeerder? Er moeten hierbij genoeg mogelijkheden zijn voor een goede winst. Hoeveel geld wordt er momenteel bijvoorbeeld uitbetaald aan salarissen en hoeveel blijft er over aan kapitaal voor het bedrijf? Ben je geslaagd voor de “grandmother test”, en heb je het management en de financiën volledig onder controle? Dan betekent dit dat je klaar bent om je plan te overhandigen aan de investeerder. Zorg ervoor dat je hier zelf 100 procent achterstaat en dan je geen half werk levert. Zo heb je de allergrootste kans van slagen. Ga niet zomaar in zee met alle investeerders, maar zorg er voor je bedrijf ook voor dat je een goede investeerder binnenhaalt.