7 kenmerken van een goede investeerder

Hoe de ideale investeerder denkt en werkt valt moeilijk te achterhalen, het is dan ook geen exacte wetenschap. Toch gaan we de uitdaging aan en ondernemen wij een poging om deze investeerder te beschrijven. We baseren ons hierbij op enkele succesvolle investeerders zoals Jeff Bezos en Mike Markkula. Natuurlijk berust investeren altijd wel een beetje op een geluksfactor, maar toch zijn het de intrinsieke kenmerken die het geluk de nodige twist kan geven.

1. (Zelf)kennis is het begin van alle wijsheid

Een opleiding is in deze tijd onontbeerlijk. Michael O’Leary zou het misschien durven betwisten, maar kennis van zaken is een eerste stap om een goede investeerder te worden. Kennis komt echter nooit alleen: kenmerken zoals leergierigheid, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen zijn er onlosmakelijk mee verbonden. Kennis impliceert ook zelfkennis: door het eigen gedrag te kennen, kunnen we paniekreacties uitschakelen en op het gepaste moment kopen en verkopen.

Hoe dan ook is een goede investeerder voortdurend op de hoogte van de economische trends en ontwikkelingen. Uber was bijvoorbeeld een fantastische reactie in tijden van economische crisis: goedkopere taxi’s en een handige manier van bijverdienen, fantastisch toch? Jeff Bezos zag dan weer het licht van de grote internetexplosie en kwam met Amazon.com . Zij die samen met hen investeerden durfden dat enkel en alleen te doen omdat ze ook de kennis hadden om in deze projecten te geloven.

2. Geduld is een schone zaak

Een goede investeerder kan het nodige geduld aan de dag leggen. Investeringen lonen pas op lange termijn en het is belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen. Zelfs al boeken we tijdelijk verlies, dat hoeft nog niet meteen te betekenen dat we ook effectief onze openstaande posities moeten verkopen. Zie het als volgt: rendement verwerf je na verloop van tijd, niet door voortdurend van posities te wisselen.

3. Risicobestendigheid

Investeren vergt lef, een op het eerste zicht knotsgek idee kan zomaar een wijdverspreid succes worden. In de praktijk proberen we het risico voortdurend te beperken. We doen dat door onze investeringen te spreiden in diverse instrumenten of sectoren. Ook onze kennis gebruiken we om het risico te beperken. Een nieuwe tulpenmanie zal nu niet voor meteen zijn, maar toch moeten we ook beducht zijn voor equivalenten ervan. Zowel het kopen als het verkopen van aandelen is dan ook altijd een beetje risico nemen. Vraag dat maar aan Ronald Wayne, die net voor het grote succes van Apple zijn aandelen verkocht. Te veilig beleggen is nooit gezond als we voldoende winsten willen boeken, maar blindelings beleggen is dat anderzijds ook niet. De gulden middenweg vinden? Dat wel. Risicobestendigheid en klappen kunnen incasseren, het zijn twee belangrijke kenmerken van een goede investeerder.

4. Verantwoordelijkheidsgevoel

Een eigen portefeuille beheren, dat is een beetje aan de top staan van een eigen bedrijfje. Een strategie opzetten, doelstellingen bepalen, knopen doorhakken: het zijn aspecten waar een goede investeerder voortdurend mee in aanraking komt. Zonder de nodige portie verantwoordelijkheidsgevoel staat een goede investeerder dan ook nergens. Investeer niet aan de hand van krantenkoppen, maar bepaal zelf je strategie. Weet dat zelfs topeconomen zich ooit vergissen. Loopt het even wat minder? Bijt in die zure appel en trek er lessen uit, opdat je opnieuw verder kan.

5. Scepticisme

We haalden het bij vorig puntje al aan: wees voldoende sceptisch. Ga niet zomaar uit van krantenkoppen of verklaringen in de media, maar ga op zoek naar objectieve gegevens. Lees prognoses door van economen, neem er de financiële verslagen bij en vergelijk dat alles ook met die van concurrenten. Met andere woorden: wees altijd voldoende sceptisch en vorm je gewoon zelf een visie op de evolutie van bepaalde investeringen. Enkel zo kan je er ook de verantwoordelijkheid voor opnemen.

6. Reflectievermogen

Dat de verschillende eigenschappen van een goede investeerder met elkaar verbonden zijn, dat blijkt ook met het reflectievermogen. Hiermee bedoelen we dan ook: kritisch naar de behaalde resultaten kijken en ook sceptisch zijn voor de eigen strategie. Leren is immers altijd bijleren en daarvoor moeten we nu eenmaal fouten (durven) maken. Met de nodige portie reflectievermogen worden we daarentegen alleen maar een betere investeerder.

7. Wiskundeknobbel

Tot slot wordt iedere goede investeerder ook gewoon gekenmerkt door zijn wiskundeknobbel. We zien dat bijvoorbeeld gebeuren bij de grootste investeringsgroepen: de prioriteit ligt daar bij wiskundegenieën en niet zozeer bij economen. Mathematische kennis kan je dan misschien wel trainen, maar een en ander is ook gewoon afhankelijk van je eigen wiskundeknobbel. Immers: het gaat om exact hetzelfde deel van de hersenen waarmee we ook abstract kunnen denken en waaraan andere begrippen zoals “abstractie”, “voorspellingsvermogen” en “hypothetisch redeneren” onlosmakelijk mee verbonden zijn.

Samengevat

Alhoewel we in dit blog vertrokken van zeven kenmerken die een goede investeerder zouden kenmerken, is het vaak eerder de unieke combinatie van die kenmerken die het verschil weet te betekenen. De verschillende kenmerken zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het hoofd kijken van de meest succesvolle investeerders kunnen we natuurlijk niet, maar hen observeren en ervan leren dan weer wel. Lijken bovenstaande zeven kenmerken perfect bij jou aan te sluiten? Ga dan nog niet meteen volop investeren, maar lees dan toch misschien eerst een boek. Want inderdaad: het begint nog steeds bij kennis.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.