De Nasdaq Index verhandelen

De NASDAQ is een van de meest verhandelde instrumenten wereldwijd. Wat zijn de belangrijkste karakteristieken van de NASDAQ index en hoe kunt u zelf aan de slag?

De NASDAQ 100-index werd opgericht op 31 januari 1985. De beursindex zelf bestaat uit 103 effecten van de 100 van de grootste bedrijven die aan de NASDAQ Index genoteerd staan.

De index is vrij uniek omdat zij naast Amerikaanse bedrijven ook ondernemingen en fondsen omvat die in andere landen geïncorporeerd zijn. Enkele prominente voorbeelden zijn ASML Holding, Mylan NV en NXP Semiconductors. Deze bedrijven hebben hun basis in Nederland, maar opereren wereldwijd. Notering aan andere belangrijke beursindices, zoals de Standard & Poor's 500 (S&P500), Dow Jones Industrial Average of AEX25 staat niet open voor buitenlandse bedrijven.

Welke bedrijven zijn in de NASDAQ 100?

Een van de redenen waarom NASDAQ trading zo populair is omdat het toegankelijk is voor handelaren over de hele wereld. De NASDAQ index biedt goed inzicht in de status van de economie nu het een breed scala aan sectoren en industrieën omvat, zoals: technologie, de industriële sector, detailhandel, transport, media, pharmaceutica, telecommunicatie en dienstverlenende bedrijven.

De NASDAQ 100 houdt specifiek geen financiële bedrijven, nu deze in een afzonderlijke index zijn opgenomen - de NASDAQ Financial 100. U vindt deze bedrijven wel terug in andere belangrijke Amerikaanse indices zoals de S&P 500 en Dow Jones.

De NASDAQ index wordt voornamelijk gebruikt door traders en investeerders om in te spelen op de waardeontwikkeling van enkele van de grootste technologiebedrijven ter wereld. De NASDAQ wordt veelal gezien als barometer van de gezondheid van de technologische sector.

Enkele bedrijven die in 2018 in de de NASDAQ 100-index zijn opgenomen:

 • Alphabet (Alphabet)
 • Apple
 • Amazon
 • American Airlines
 • eBay
 • Facebook
 • Intel
 • Marriott
 • Microsoft
 • Netflix
 • Starbucks
 • Tesla

  De indexering betreft enkele van de meest herkenbare merken ter wereld, wat maakt dat de index veel aandacht van internationale handelaren en investeerders trekt . Er gelden echter specifieke regels willen bedrijven voor opname in de NASDAQ 100-index in aanmerking komen.

  NASDAQ Indexvermelding Criteria & samenstelling

  Wil een bedrijf voor opname in de index worden overwogen, moet zij aan bepaalde standaarden voldoen. Het bedrijf moet bijvoorbeeld minstens 3 maanden op de Amerikaanse markt handelen met een gemiddeld dagelijks handelsvolume van minstens 200.000 aandelen. Ondernemingen of fondsen moeten tevens zorgen dat hun financiële documentatie op orde is en hun kwartaal- en jaarverslagen up-to-date zijn. Bedrijven die zich in een faillissementsprocedure bevinden zijn uitgesloten.

  NASDAQ 100 Bedrijven kunnen meerdere categorieën aandelen aanbieden; zo kent Alphabet (Alphabet) een A- en C- klasse aandelen. De NASDAQ 100-index die wij verhandelen is een afgeleid van een gewogen kapitalisatie instrument - waarbij het gewicht van een bedrijf in de index gebaseerd is op haar totale marktkapitalisatie. Aanpassingen in de berekening moeten de invloed van enkele zwaargewichten balanceren.

  De samenstelling van de NASDAQ index kan in de loop van de tijd veranderen. Bijvoorbeeld wanneer bedrijven fuseren, overstappen naar een andere beurs, faillissement claimen of niet langer voldoen aan de criteria en maatstaven voor opname in de NASDAQ 100. De index wordt echter slechts eenmaal per jaar herzien. Elke Decembermaand worden de componenten heroverwogen en worden alle in aanmerking komende bedrijven opnieuw gerangschikt.

  Waarom NASDAQ handelen het overwegen waard is

  Er zijn vele, uiteenlopende redenen waarom de NASDAQ 100 Index een waardevolle toevoeging aan uw handelsportefeuille is:

 • Toegang tot de ‘booming’ technologische sector
 • Selectie top-presterende NASDAQ stocks - niet alle handelaren hebben de tijd of middelen om alle individuele bedrijven te onderzoeken en voor investering te beoordelen.Trading NASDAQ 100 biedt uitkomst, nu het een pre-selectie aandelen van de best presterende bedrijven vertegenwoordigd.

  De inherente diversificatie die de spreiding van uw risico over ruim 100 verschillende onderliggende aandelen inhoudt, is voor vele traders een groot voordeel.
 • Hoge liquiditeit - de populariteit van de NASDAQ 100 wordt gereflecteerd in de hoge handelsvolumes. Hoe meer handelsvolume, des te hoger de mate van liquiditeit.
 • Concurrerende spreads - De massale participatie van traders aan NASDAQ trading drukt de handelskosten. Dit is een belangrijke pré, nu spreads uw winstcijfers kunnen beïnvloeden.

  NASDAQ 100 Prognose 2019

  De bedrijven die aan de NASDAQ Index zijn genoteerd zijn hoofdzakelijk ‘US-based’. De ontwikkeling is sterk gecorreleerd aan de gezondheid van de Amerikaanse economie, welke thans explosieve groei toont. In de afgelopen periode bleek de US Dollar sterk - mede door de verhoogde rentevoet ingegeven door de Federal Reserve Bank. De verwachting is dat dit in het komende jaar zal worden gereflecteerd in de prestaties van de NASDAQ 100 bedrijven.

  De belastingverlagingen die president Donald Trump tijdens zijn presidentschap heeft ingevoerd, stelt bedrijven in staat extra kapitaal in Research & Development te steken. In een innovatie gedreven industrie zoals ‘Tech’ is dit een noodzakelijk component van toekomstige groei en mogelijk een hogere bottom-line. Ondanks geluiden over het einde van de meest recente ‘tech bubble’ blijft de sectorgroep domineren.

  De NASDAQ 100-index bestaat uit enkele meest vertrouwde en herkenbare merken ter wereld en staat bovenaan de watchlist van steeds meer beleggers en traders.