Boetebesluit Delta Lloyd mag nog niet gepubliceerd worden

De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam heeft bepaald dat het besluit inzake de aan Delta Lloyd Leven N.V. ( Delta Lloyd) opgelegde boete voorlopig niet openbaar gemaakt mag worden. Dat heeft de rechtbank donderdag bij wijze van voorlopige voorziening besloten. Delta Lloyd had de rechter gevraagd om het besluit tot publicatie van de boete te schorsen. Het was Delta Lloyd zelf dat de boete van 22,8 miljoen euro bekend maakte via een persbericht op 22 december 2014.

DNB legde 17 december 2014 de boete op vanwege overtreding van regels die zien op de integere en beheerste bedrijfsvoering, nadat Delta Lloyd op basis van vertrouwelijke informatie transacties heeft uitgevoerd. ‎

De voorzieningenrechter heeft het verzoek tot schorsing van het publicatiebesluit op juridische gronden toegewezen. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter moet de huidige, wettelijke publicatieplicht ‎in dit geval zo worden uitgelegd, dat het DNB op dit moment niet is toegestaan om te publiceren. De voorzieningenrechter heeft alleen over de openbaarmaking van de boete geoordeeld, hij heeft geen inhoudelijk oordeel over het boetebesluit gegeven.

Delta Lloyd heeft tegen het opleggen van de boete tijdig bezwaar aangetekend bij DNB . Indien het bezwaar van Delta Lloyd tegen het boetebesluit ongegrond wordt verklaard kan Delta Lloyd tegen die beslissing beroep aantekenen bij de rechtbank. Een dergelijke beroepsprocedure kan geruime tijd duren. De zitting vindt achter gesloten deuren plaats. In ieder geval totdat de rechtbank uitspraak heeft gedaan, is het voor DNB niet toegestaan om mededelingen te doen over de inhoud van het boetebesluit‎.

Bron: DNB