Rentes blijven niet laag, oversluiten kan lonend zijn

Met de nog steeds extreem lage renteniveaus kan het uiteraard lonend zijn om te kijken naar de mogelijkheden om hypotheken of andere leningen aan te passen. De rentes zijn nu nog extreem laag maar diverse economen verwachten vooral in Amerika een verhoging van de rente. En dan kan doorgaans de Europese Centrale Bank niet uitblijven en zal de rente in Europa dus ook omhoog kunnen gaan, zo is althans de verwachting. Het is immers zo dat de ECB de Europese rentes niet te ver wilt laten afwijken van die in Amerika. Benieuwd of jij kunt besparen met je hypotheek? Bereken het hier.

Hogere rente hakt er in

En een hogere rente kan zeker pijn gaan doen. Geld wordt immers duurder. Dit is vooral lastig voor leningen met de langere looptijden: die hebben natuurlijk meer renteaflossingen en kosten uiteraard meer aan rente. Deze gevoeligheid voor de rente wordt ook wel de ‘duration’ genoemd. Dus wanneer u een hypotheek of lening heeft met een lange looptijd en de rente gaat omhoog en u heeft de rente variabel dan gaat u dat direct stevig in uw portemonnee merken. Want reken maar uit wat een hogere rentelast op de langere termijn voor u betekent. Stel dat u maandelijks 100 euro meer aan rente moet betalen dan is dat 1200 euro per jaar en voor 10 jaar is dat natuurlijk 12.000 euro. En dat is nog maar bij een doorgaans lichte stijging van de rente. En de aflossingen aan rente zijn voor het gros van de huishoudens in Nederland natuurlijk ook het gros van hun maandelijkse besteedbaar inkomen. Dus als die uitgaven verlaagd kunnen worden dan heeft u direct meer financiële armslag.

Rentes onvoorspelbaar

Het is natuurlijk geen zekerheid dat de rentes omhoog zullen gaan maar ze staan wel op een historisch laag niveau. Het kan dus zeker lonend zijn om te kijken naar de mogelijkheden om hypotheken en of leningen te herzien en om dus te kijken of de rentes voor langere tijden vastgezet kunnen worden. Dit kan de bezitter van een lening veel meer rust geven. Er zijn in Nederland bekende economen die jaren terug bij de toen veel hogere rentes (boven d 4 procent) zelfs toen hun rentes hebben vastgezet omdat ze dachten dat de rentes niet verder konden dalen. En het tegenovergestelde bleek waar.

Het kan dus ook zo zijn dat we in de komende jaren een rentestijging zien maar daarna weer een rentedaling. Wie het weet mag het zeggen maar het kiezen voor zekerheid door de nu extreem lage rente voor langere tijd vast te zetten zal vermoedelijk een goede keuze zijn.