Nieuwe opdracht voor BAM in Duitsland voor sterrenwacht

BAM Deutschland AG, het Duitse utiliteitsbouwbedrijf van BAM Groepnv, heeft opdracht verworven voor ontwerp en bouw van de uitbreiding van hetkantoor voor de Europese organisatie voor astronomisch onderzoek op hetzuidelijk halfrond ESO (European Southern Observatory) in Garching, dertienkilometer ten noordoosten van München. De bouwsom bedraagt circa € 24 miljoen. BAM Deutschland zal het project augustus 2013 opleveren.

Het project omvat een nieuw kantoor- enconferentiegebouw, alsmede een technisch gebouw met een totale vloeroppervlaktevan circa 17.000 m². Het drie verdiepingen hoge kantoor- en conferentiegebouwbestaat uit drie cirkelvormige bouwcompartimenten (A, B en C) die lijken tezweven. Het gebouw wordt uitgevoerd met een unieke, zigzaggende glasgevel, diehet huidige hoofdkantoor en het omliggende landschap weerspiegelt infragmentarische beelden. Het project is ontworpen door het architectenbureauAurer + Weber +Assoziierte uit München.

ESO is een vooraanstaande internationale astronomischeorganisatie in Europa en de meest productieve sterrenwacht ter wereld. Deorganisatie beheert namens de vijftien lidstaten drie locaties in Chili: LaSilla, Paranal en Chajnantor. Om de reusachtige telescoopbehuizingen op CerroParanal te kunnen onderbrengen heeft BAM International in 1992 ongeveer 25meter van de top van de berg verwijderd.