Kerstpakketten en belasting: dit is wat je moet weten

Het duurt nog even, maar je kan maar beter goed voorbereid zijn. Misschien ben je al wel aan de slag gegaan met de kerstpakkettenkiezer. Het maakt namelijk helemaal niet uit of je het kerstpakket nu tijdens de kerst, of midden in de zomer aan je werknemers geeft. Het is altijd gemakkelijk om te weten hoe groot of duur het kerstpakket gemaakt kan en mag worden. Hoeveel kosten mogen er afgetrokken worden van de belasting en volgens welke belastingregeling gebeurt dit dan? In dit artikel lees je er meer over.

Kerstpakketten en relatiegeschenken voor werknemers

Om te beginnen mag je de BTW over de inkoop van goederen namelijk als voorbelasting aftrekken. De BTW van die relatiegeschenken en kerstpakketten is dus ook gewoon aftrekbaar. Sta je nu al op het punt een offerte op maat te laten maken voor de kerstpakketten en relatiegeschenken van dit jaar of die nieuwe Samsung Galaxy te bestellen? Sta dan even stil bij de feiten achter deze belasting voordelen. Zo mag je bijvoorbeeld de drempel van 227 euro per medewerker niet overschrijden. Deze drempel geld voor het gehele jaar en is niet alleen bedoeld voor relatiegeschenken en kerstpakketten. Ook verjaardagscadeaus, giften en kantine verstrekkingen worden bij dit bedrag betrokken. Ben je nu al kerstpakketten en geschenken aan het plannen, dan is het dus verstandig om dit bedrag in het achterhoofd te houden. Zorg dat er wat ruimte over blijft voor de rest van het jaar om te kunnen besteden aan eventuele andere giften. Met alles wat deze 227 euro overschrijdt, moet namelijk een deel van, of alle teruggevraagde BTW terugbetalen.

Kerspakket

Kerstpakketten en relatiegeschenken voor zakenrelaties

Voor zakenrelaties geldt eenzelfde drempelbedrag van 227 euro exclusief BTW per persoon, per jaar. Net als bij de werknemers moet er ook bij zakenrelaties rekening gehouden worden met andere relatievoordelen. Ook een zakendiner, een dagje golfen of concert tickets vallen onder dit drempelbedrag.

Loonbelasting op kerstpakketten voor werknemers

Het kerstpakket wordt gezien als loon in natura wanneer het op de werknemer aankomt. Dit houdt in dat het kerstpakket belast is met loonheffingen. Bedraagt de totale hoeveelheid van geschenken in een jaar van de werknemer minder dan 1,2 procent van het loon, dan vallen deze giften in de ‘vrije ruimte’. Dit houdt in dat de loonheffingen niet betaald hoeven te worden. Mocht de totale waarde meer dan deze 1,2 procent van het loon bedragen, dan is er nog een mogelijkheid om kerstpakketten of geschenken aan te wijzen als eindheffingsloon. Dit betekend dat het gedeelte dat boven de ‘vrije ruimte’ uitkomt, wordt belast met een 80 procent eindheffing voor de rekening van de werkgever.