Besparen op vaste lasten of geld lenen?

Steeds meer mensen ervaren het, dat stukje maand dat over is aan het eind van het positieve banksaldo. Of anders: de maandelijkse uitgaven liggen hoger dan de inkomsten. In dat geval is het goed de vaste lasten eens onder de loep te nemen.

Je vaste lasten onder de loep nemen betekent niets meer of minder dan bekijken wat absoluut noodzakelijk is en kijken van welk product je wel wat minder af zou kunnen nemen. Het is een beetje je leefpatroon analyseren, soms een best pijnlijke ervaring. Aan de hand van de uitkomst kun je ofwel besparen of bezuinigen. Besparen houdt niets meer in dan heel scherp kijken naar de uitgaven die je doet. Geef je minder uit dan bespaar je immers geld. Bezuinigen is iets anders, al dient het hetzelfde doel. Bezuinigen is minder geld uitgeven.

Energieverbruik

Schrale troost: er zijn heel veel maandelijks terugkerende lasten waarop bezuinigd kan worden, waarvan de woonlasten vaak de grootste hap vormen. Wie wil besparen doet er goed aan eens naar de factor energie en energieverbruik te kijken. Op je maandelijkse energierekening is vaak nog wel geld te besparen. Hoe? Door heel simpel minder energie te gebruiken en je thermostaat bijvoorbeeld standaard een of meer graden lager te zetten dan je gewend bent. Of door de eenmalige aanschaf van een moderne, slimme thermostaat. Je kunt ook wat minder lang onder de warme douche gaan staan en neem ook de isolatie van je huis eens kritisch onder de loep. En wat te denken van bijvoorbeeld een zonneboiler? Ook een houtkachel is het overwegen waard. Vooral in de koudere maanden zul je dan minder snel beroep moeten doen op de (dure) centrale verwarming. Per saldo zal het bedrag onder de streep met het uitvoeren van een of meer van genoemde maatregelen al snel (veel) kleiner zijn dan je gewend was.

Maandlasten

Het is ook al goed mogelijk om het elke maand met minder stroom te doen. Zonnepanelen en ledverlichting bijvoorbeeld, helpen de stroomrekening te reduceren. Let bij de aankoop van nieuwe apparatuur ook eens op de factor energiezuinig. Besparen op gas en licht kan nog eenvoudiger door de verschillende leveranciers eens onder de loep te nemen en over te stappen naar die leverancier die je goedkopere energie kan leveren. Overstappen van energieleverancier is de meest simpele wijze om snel geld te besparen en de maandlasten omlaag te brengen. En overstappen van energie is anno 2018 een fluitje van een cent. Doorgaans verzorgt de nieuwe leverancier een vlekkeloze overstap en hoeft u zelf amper in actie te komen.

Verzekering

Wie een uurtje van de kostbare tijd besteedt aan het vergelijken van energieleveranciers, zal al snel vierhonderd euro op jaarbasis besparen. En dat niet een jaar, maar elk jaar opnieuw. Eenmaal achter de computer, kijk dan ook eens naar je verzekeringen. Nog steeds weten mensen vaak niet eens hoe ze verzekerd zijn en hebben ze ooit eens een polis afgesloten. Wie al lang bij een bepaalde verzekeraar verzekerd is, kan zeker geld besparen. Verzekeraars bieden bestaande klanten vrijwel nooit een goedkopere optie aan, anderen doen dat wel als je overstapt. Zet dus ook de verschillende verzekeraars eens op een rij. Kunt u ook meteen zien of de verzekeringen die u ooit afgesloten hebt eigenlijk nog wel nuttig zijn. Wellicht is uw situatie wel totaal veranderd in de loop der jaren en kunt u met een minder uitgebreid pakket uit de voeten. Ook nu geldt: op verzekeringen kunt u al snel honderden euro’s besparen.

Geld lenen

Kortom: het is prima mogelijk om de lengte van de maand in balans te brengen met de maandelijkse inkomsten. Vaak hoeft u daarvoor amper ingrijpende maatregelen te nemen en volstaat een uurtje achter de computer. Lukt dat niet en weet u dat u binnen afzienbare tijd meer inkomsten heeft, dan is geld lenen ook een optie. U sluit simpel (ook online) een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af waarmee u de maanden met minder inkomsten door kunt komen. Een persoonlijke lening kent een vaste rente en er kan boetevrij afgelost worden. Flexibel opnemen is een belangrijke eigenschap van een doorlopend krediet, die u vaak ook boetevrij af kunt lossen. Let wel op: u betaalt altijd meer terug dan het bedrag dat u leent. Gemiddeld genomen betaalt u met de huidige rentestand 6800 euro terug als u 5000 euro leent. Leent u tien mille, dan wordt u geacht een kleine 13.000 euro terug te betalen.