Pimco verwacht geen renteverhoging in VK

De Bank of England gaat het aangekondigde rentebeleid niet veranderen, ondanks de lage inflatiecijfers en onzekerheid over de Brexit. Dat verwacht Mike Amey, PIMCO’s hoofd van het beheer van sterlingportefeuilles en ESG-strategieën.

BoE-gouverneur Mark Carney gaf in 2014 weliswaar aan dat “renteverhogingen wel eens eerder zouden kunnen komen dan verwacht”, maar in de nasleep van het Brexit-referendum volgde juist een renteverláging. Na een reeks van zorgvuldig voorbereide toespraken, kwam in november van 2017 de eerste renteverhoging. De boodschap van de Bank of England was duidelijk: de economie is voldoende hersteld om hogere rentetarieven te kunnen dragen.

Markt twijfelt aan renteverhoging

Het eerstkomende Britse rentebesluit staat voor aankomende donderdag op de agenda. Door lager dan verwachte Britse inflatiecijfers en een door het weer ingegeven vertraging van de economie in maart, is de markt gaan twijfelen aan de door de BoE voorgenomen verhoging van de rente. Daarbij speelde een recent interview van Carney over zwakke economische cijfers en de reeks aan vergaderingen over de stand van de economie ook een rol.

Na dat interview heeft de markt de verwachte kans op een renteverhoging in mei verlaagd tot 50%, en heeft ingeprijsd dat de BoE met de komende rentestappen uiteindelijk 50 basispunten boven het huidige niveau uitkomt. Dit roept de vraag op: wordt donderdag een herhaling van 2014, toen de verwachtingen voor een renteverhoging werden ingehaald door de macrocijfers?

Slechts een tijdelijke groeivertraging

Volgens PIMCO wijzen de macrocijfers op een tijdelijke groeivertraging, veroorzaakt door weersomstandigheden, krappe consumentenfinanciën en door onzekerheid over de Brexit. PIMCO verwacht dat zowel de loongroei als de bedrijfsinvesteringen in de loop van de tijd enigszins zullen verbeteren, en dat de Brexit-onderhandelingen gemoedelijk zullen verlopen. Er komt in de begroting mogelijk zelfs ruimte om af te zien van langdurige bezuinigingen.

PIMCO ziet dan ook voldoende ruimte voor het Monetary Policy Commitee van de Bank of England om de gecommuniceerde lijn vast te houden van één of twee verhogingen in 2018 en 2019. Wel blijven risico's bestaan door onder meer de laat-cyclische dynamiek in de wereldeconomie.

Beleggingsimplicaties

Tegen deze achtergrond vindt PIMCO dat beleggers voor hun duration-portefeuilles beter naar staatsobligaties uit andere landen kunnen kijken, gezien de huidige waarderingen van Britse staatsobligaties. Ook voorziet PIMCO een gematigde stijging van het Britse pond, mede vanwege de verwachting dat de Brexit niet tot ontwrichting leidt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.