DWS: Shutdown heeft grote gevolgen voor economische groei in VS

De shutdown in de Verenigde Staten kan forse directe en indirecte gevolgen hebben voor de reële economische groei in het land, stelt hoofdeconoom Josh Feinman van vermogensbeheerder DWS in zijn nieuwe CIO Flash.

Het feit dat overheidsmedewerkers niet betaald krijgen en dus ook geen geld uitgeven, heeft een direct negatief effect van circa 0,1% per tien dagen op het reële bbp. Als de shutdown het hele eerste kwartaal duurt, schaven de directe effecten 1% af van het bbp, aldus Feinman die de chief economist is van DWS in de VS.

Maar er zijn ook indirecte gevolgen waardoor de situatie verder verslechtert. Het gaat dan onder meer om de gevolgen voor bijvoorbeeld toeleveranciers van de overheid die hun omzet zien dalen en inkomen mislopen. Dit kan nog eens 1% op kwartaalbasis schelen waardoor het reële bbp dan dus in één kwartaal 2% afneemt, aldus Feinman.

Als de shutdown voorbij is, wordt veel van dit verlies weer goedgemaakt. Onder andere de lonen worden dan met terugwerkende kracht uitbetaald. "We laten de prognoses voor de economische groei in de VS vooralsnog onveranderd, maar hoe langer de shutdown duurt, hoe lastiger het wordt om de economische verliezen weer in te lopen."