BNY Mellon's Newton IM: Goed instapmoment Chinese aandelen

Het pessimisme van beleggers over Chinese aandelen is overdreven. Voor veel van de beste ondernemingen in het land is sprake van een aantrekkelijk instapmoment. Dat stelt Rob Marshall-Lee, hoofd aandelen Azië en opkomende markten bij vermogensbeheerder Newton Investment Management (onderdeel van BNY Mellon IM).

Chinese aandelen hebben recent forse koersklappen te verduren gekregen en behoren volgens Marshall-Lee tot de beste kansen voor wie een beleggingshorizon van enkele jaren heeft. Hij geeft daarvoor een aantal redenen:

  • Hoewel de MSCI China index in 2018 achterbleef, versloeg deze Europese aandelen over de laatste drie, vijf en tien jaar. Bovendien ligt de koers/winstverhouding op een veel lager niveau, hetgeen aangeeft dat de ‘outperformance’ door winstgroei werd gedreven en niet door hogere waarderingen.
  • De Chinese economie bevindt zich in een overgangsfase, waarbij het belang van consumentgerichte bedrijven toeneemt ten koste van grote vastgoedontwikkelaars. De laatstgenoemde waren vaak (deels) in handen van de saat en gefinancierd door staatsbanken, de eerstgenoemde categorie bestaat vooral uit minder kapitaalsintensieve private ondernemingen met een winstmotief.
  • Door bovengenoemde trend staat de groei van het bbp onder druk. Maar de kwaliteit van de groei neemt toe. Consumentenbedrijven kunnen profiteren van het groeiende aandeel van arbeidsinkomen in het bbp. Ook het overheidsbeleid speelt hierin een rol met verlagingen van de inkomstenbelasting en btw.
  • De koersdaling van de Chinese munt heeft de nadelige effecten van de hogere Amerikaanse importtarieven grotendeels gecompenseerd.