Kogels ontwijken – Europese hoogrentende obligaties in 2015

Door James Tomlins, fund manager, M&G Investments

2015 was een solide, maar niet zo’n spectaculair jaar voor de Europese markt van hoogrentende obligaties. Een totaal rendement van net geen 3% * staat goed in vergelijking met de negatieve rendementen op de Amerikaanse en wereldwijde markten van hoogrentende obligaties. In Europa evolueren de wanbetalingen ook naar een hoger niveau : 0,14% in de laatste twaalf maanden per eind november volgens gegevens van Bank of America Merrill Lynch. Alles in orde dan?

Niet echt. De algemene cijfers zien er OK uit, maar ze verbergen een aantal dramatisch zwakke plekken in de markt. Bepaalde obligaties zaten met zware verliezen. Het meest opmerkelijke was de prijsval met 86% van de obligaties uitgegeven door Abengoa SA, een Spaanse producent van bio-energie.

De grote verliezen situeerden zich in:

1. Constructiebedrijven met complexe financieringsbehoeften en een blootstelling aan ontluikende markten. 2. Braziliaanse bedrijven die obligaties uitgeven. 3. Elke onderneming met een belangrijke blootstelling aan dalende energieprijzen. 4. Staalproducenten. 5. Kleinhandelsbedrijven in moeilijkheden.

Een groot deel van de zwakte op de Amerikaanse markt van hoogrentende obligaties werd veroorzaakt door dezelfde factoren (niet in het minst door de evolutie van de energie- en grondstoffenprijzen). Het verschil is dat de blootstelling aan sommige zwakkere sectoren in vergelijking groter is in de VS, waardoor de impact belangrijker is.

Dit toont aan dat de Europese markt niet immuun is voor deze krachten en dat de beleggers zich bewust moeten blijven van de risico’s, vooral omdat de markt zich dit jaar zo goed gehouden heeft. Het ontwijken van kogels blijft een nuttige kunst in 2016.

*Totaal rendement van +2.8% voor het jaar tot 9 december, BofA Merrill Lynch European Currency HY