State Street SPDR ETF’s: ‘inverse yield curve’ deze keer voorbode van verdere stijging aandelenmarkten

De ‘inverse yield curve’ van afgelopen maart (waarbij het rendement op Amerikaanse tienjaarsobligaties lager is dan dat op obligaties van drie maanden) leidde tot zorgen onder beleggers dat de volgende recessie op komst zou zijn.

Volgens SPDR ETF’s van State Street, echter, is deze omgekeerde yield curve de eerste sinds 2007, een uitzondering op de regel dat ‘yield inversion’ een recessie inluidt. De beweging is eerder een teken van lage inflatie en een zeer negatieve termijnpremie, wat erop duidt dat centrale banken stappen moeten zetten om economieën te stimuleren op het moment dat ze vertragen. Sterker nog, ervaringen out het verleden laten zien dat de S&P 500 en de DAX met gemiddeld 13% en 15% stegen gedurende de zeven tot negen maanden na de laatste zeven gevallen van een ‘inverse yield curve’.

Philippe Roset, Hoofd SPDR ETF’s Nederland bij State Street Global Advisors:

“Wij zien voor de rest van het jaar nog steeds veel upside in aandelen, waarbij kwalitatieve dividendaandelen goed aansluiten bij dit late stadium van de cyclus. Zij bieden beleggers naast exposure aan aandelen enige bescherming tegen neerwaarts risico. Daarnaast kunnen Low Volatility strategieën ingezet worden voor beleggers die zich nog iets defensiever willen positioneren.”