State Street: Amerikaanse en Europese institutionele beleggers hebben meer vertrouwen

Institutionele beleggers in Noord-Amerika en Europa hebben in mei meer vertrouwen gekregen terwijl het vertrouwen van Aziatische beleggers juist afnam. Dat blijkt uit de maandelijkse Investor Confidence Index van State Street die vandaag is gepubliceerd.

Wereldwijd steeg de index van 72,9 naar 79,5. De Europese index steeg van 86,6 naar 92,5, de Noord-Amerikaanse steeg van 71,3 naar 76,7 terwijl de Aziatische index met 4,2 punten daalde naar 88,4.

Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street is een kwantitatieve analyse van het vertrouwen onder institutionele beleggers en komt tot stand op basis van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die USD 33 biljoen aan effecten in bewaring heeft. Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

Kenneth Froot, emeritus-hoogleraar aan Harvard University en oprichter van de Index: “Het nieuws werd deze maand gedomineerd door onzekerheid rond de handelsoorlog en brexit. Institutionele beleggers zijn voorzichtig en het is begrijpelijk dat hun sentiment risicomijdend is als je kijkt naar potentiele verstoring van wereldwijde supply chains en zorgen over toenemend protectionisme. Hoewel dit lage punt in de index echter laat zien dat veel beleggers de afgelopen maanden ‘risk-off’ waren wijst de stijging van deze maand mogelijk op het feit dat beleggers van de lage koersen gebruik maken om terug in aandelen te stappen.”