De impact van de handelsoorlog op obligatiebeleggingen

Door Frank Borchers, Senior Portfolio Manager bij ETHENEA De escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China heeft gevolgen voor de kapitaalmarkten. Wat obligaties betreft, zijn de spreads van risicovolle high yield obligaties onder druk komen te staan. Anderzijds bleven de risicopremies van investment grade obligaties relatief stabiel.

Frankborchers
Frank Borchers

Na een goede start zagen we in de recente maanden een positieve ontwikkeling van bedrijfsobligaties. Dit had zowel te maken met de inzet van de centrale banken om een ondersteunend monetair beleid te voeren, als met de verwachting dat we dicht bij een constructieve oplossing van de handelsoorlog stonden. Het eerste punt geldt nog altijd, maar de recente escalatie van de handelsoorlog doet twijfels rijzen over een snelle oplossing. De hogere tarieven zullen een effect blijven hebben op de handel tussen de VS en China, alsook op de wereldwijde productie- en logistieke ketens. In deze context lijken hogere risicopremies voor meer risicovolle obligaties gerechtvaardigd.

In het Ethna AKTIV fonds hebben we geprofiteerd van de hogere obligatiespreads in het begin van het jaar door de beleggingen in bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit te verhogen naar meer dan 75%. Een groot deel van deze obligaties zijn in US dollar, omdat ze een veel attractiever coupon hebben en wij de verwachting hebben dat de koers van de dollar ten opzichte van de euro zal stijgen.

We verkiezen uitgevers met een sterke en duurzame kasstroom en een strategie om schulden te verminderen. Momenteel zijn we enkel in een klein aantal geselecteerde high yield obligaties belegd. Deze gefocuste positionering stelde ons in staat om in de eerste vijf maanden van het jaar een waardestijging van iets meer dan 4% te realiseren. We geloven dat de handelsoorlog in de voorzienbare toekomst een sterke impact zal blijven hebben op de rente Bijgevolg is het mogelijk dat het rendement van renteproducten blijvend zal dalen, vooral in de VS. We verwachten dat de spreads van bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit stabiel zullen blijven. Ondanks de handelsoorlog is er namelijk nog altijd een positieve groei met weinig stakingen van betaling.