Optimix: Het geheim achter succesvol beleggen in small en midcaps

Het succesvol beleggen in small- en midcaps behelst speciale vaardigheden. Het Nederlandse Add Value Fund heeft sinds oprichting ruim 12 jaar geleden een rendement behaald van 8,2% op jaarbasis. Sinds 2013, het jaar dat Optimix een participatie nam in de beheerder van dit fonds, bedraagt het gemiddeld jaarrendement 12%. Ondanks tussentijdse koerscorrecties weten de fondsbeheerders de rijzende sterren binnen hun beleggingsuniversum te selecteren. Wat is het geheim van succesvol beleggen in small- en midcaps?

De eerste factor is dat je je bewust moet zijn wat je niet moet doen. Het fonds belegt uit overtuiging niet in banken, verzekeraars, retail- en bouwondernemingen, olie- en gasbedrijven en vastgoed. Dan blijven er 25 'mini-multinationals' over.

De volgende keuzefactor is om bedrijven te selecteren met:

 • een groei sneller dan het BBP
 • capaciteiten waarmee ze kunnen inspelen op maatschappelijke trends
 • een betrouwbaar management
 • een toekomstbestendig verdienmodel

  Een laatste hard criterium is dat de winstgroei minimaal 7,5% per jaar moet bedragen in combinatie met:

 • een duurzaam dividendrendement van 2,5%
 • een laag schuldniveau
 • een aantrekkelijke koers/winstverhouding

  Aan die strenge selectiecriteria voldoen momenteel 13 ondernemingen, met ASM International en BE Semiconductor als grote deelnemingen in het fonds. De trend van het moment is de technologische ontwikkeling, waar volop chips voor nodig zijn. Beide bedrijven uit de chipsector investeren flink in R&D, iets dat eigenlijk alle bedrijven in de portefeuille kenmerkt.

  Mini-multinationals met oranje wortels

  De beleggingen van het Add Value Fund hebben weliswaar oranje wortels, maar zijn allen mini-multinationals. Dankzij hun innovatieve kracht blinken de deelnemingen uit in hun nichemarkten, waardoor er wereldwijd vraag is naar hun producten en diensten.