State Street: Beleggersvertrouwen wereldwijd lager in augustus

State Street Global Markets heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index® (ICI) voor augustus 2019. Het beleggersvertrouwen verzwakte in alle regio's: het Europese ICI daalde het sterkst van 98,6 naar 89,0. Ten opzichte van juli daalde de Global Investor Confidence Index met 8,7 punten tot 75,9.

Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street is een kwantitatieve analyse van het vertrouwen onder institutionele beleggers en komt tot stand op basis van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die $33 biljoen aan effecten in bewaring heeft. Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

Rajeev Bhargava, Hoofd Beleggersonderzoek:

“In augustus daalde het sentiment van institutionele beleggers opnieuw door neerwaartse risico's voor de economie, de toegenomen politieke onzekerheid in Italië en de mogelijkheid van een harde Brexit. De monetaire en handelspolitieke onzekerheid verlaagt risicobereidheid. Beleggers kijken uit naar veranderingen in renteverwachtingen na de bijeenkomst van de Federale Reserve in Jackson Hole.”

Kenneth Froot, emeritus hoogleraar aan Harvard University en één van de oprichters van de Index: “De resultaten van de index van deze maand wijzen op de groeiende zorgen onder beleggers over vertraging van de wereldwijde economische groei en de wijdverspreide dalingen in productie als gevolg van de verder escalerende handelsoorlog tussen de twee grootste economieën van de wereld.”