State Street: Beleggersvertrouwen stijgt in september

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index® (ICI) van september 2019.

Het beleggersvertrouwen steeg wereldwijd tot 80,1, een stijging van 3,3 procentpunt ten opzichte van augustus. De verbetering van het sentiment werd gedreven door een stijging van het Europese beleggersvertrouwen dat met 18.5 procentpunt steeg naar 107,6. In Noord Amerika en Azië was juist sprake van een lichte daling van het beleggersvertrouwen.

Een score van 100 op de ICI duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street is een kwantitatieve analyse van het vertrouwen onder institutionele beleggers en komt tot stand op basis van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die $33 biljoen aan effecten in bewaring heeft. Hoe hoger het percentage dat institutionele beleggers investeren in aandelen, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

Michael Metcalfe, Hoofd Global Macro Strategy: “Het wereldwijde beleggersvertrouwen herstelde zich enigszins in september doordat centrale banken hun inspanningen opvoerden en er opnieuw hoop is op een wapenstilstand in het handelsconflict. Dit is echter niet iets om nu al te enthousiast over te worden. De index ligt nog steeds slechts marginaal boven waar hij in 2019 begon en ligt aanzienlijk lager dan 100.”

Kenneth Froot, emeritus hoogleraar aan Harvard University en één van de oprichters van de Index: "De Europese opleving van beleggersvertrouwen wordt in de eerste plaats gedreven door een herallocatie naar het Verenigd Koninkrijk. Professionele managers lijken te geloven dat de FTSE, [die sinds juli 10 procent was gedaald en terug was op het niveau van voor het Brexit-referendum in 2015] een koopmogelijkheid biedt. De sterke influx van begin september is echter weer verdwenen door de stijgende koersen. De volatiliteit is begrijpelijk gezien de constant wijzigende verwachtingen over de waarschijnlijkheid van een slecht voorbereide no-deal Brexit.”