State Street Global Advisors lanceert SPDR STOXX Europe 600 ESG Screened UCITS ETF aan Euronext Amsterdam

State Street Global Advisors, de vermogensbeheerder van State Street Corporation (NYSE: STT) heeft 30 september de lancering aangekondigd van de SPDR STOXX Europe 600 ESG Screened UCITS ETF. Het fonds staat vanaf vandaag genoteerd aan Euronext Amsterdam [Ticker: 600X NA].

Het fonds is de eerste ESG-ETF-strategie met transparante uitsluitingscriteria op de STOXX Europe 600. Het verwijdert de beleggingen in controversiële wapens, tabak en thermische kolen, en ondernemingen die niet voldoen aan de principes van het UN Global Compact.

De STOXX Europe 600 Index, een belangrijke benchmark voor pan-Europese aandelen, vertegenwoordigt ondernemingen met grote, middelgrote en kleine kapitalisatie uit 17 landen van de Europese regio*. De STOXX 600 ESG-X Index (gelanceerd in 2018) hanteert uitsluitingscriteria op basis van informatie van Sustainalytics, een toonaangevende leverancier van ESG-ratings die aandelen screent op basis van het verantwoordelijke beleid van toonaangevende beleggers en die zo reputatie- en idiosyncratische risico's tracht te verminderen.

De ETF, die een totale kostenratio van 0,12% heeft, omvat ook een ‘Fast Exit’-mogelijkheid, om snel te kunnen reageren op plotse ESG-controverses. Als Sustainalytics het controverserisico van een indexcomponent op niveau 5 (hoog risico) evalueert, dan wordt die component twee werkdagen na de aankondiging uit de index geschrapt.

Rebecca Chesworth, senior aandelenstrateeg bij SPDR: “Duurzaam beleggen wordt niet langer als een nicheoptie beschouwd. Het is nu een van de snelstgroeiende domeinen in de ontwikkeling van ETF-producten in Europa en de omgeving voor ESG-ETF's verandert snel doordat beleggers steeds meer rekening willen houden met ESG-factoren”.

“In dat klimaat kan de vraag naar ESG-ETF's ons inziens alleen maar toenemen. Ondanks het feit dat ondernemingen, met wereldwijd bijna USD 90 biljoen aan activa onder beheer, zich hebben geëngageerd om ESG te integreren in hun processen door de VN-principes voor verantwoordelijk beleggen te onderschrijven, voldoet naar schatting amper 20 procent daarvan aan de ESG-criteria**. Er wordt echter verwacht dat dat cijfer snel zal stijgen naarmate de vereisten voor de ondertekenaars, zoals informatie verstrekken over klimaatrisico-indicatoren, vanaf 2020 strenger worden.”

Mandy Chiu, Hoofd Productontwikkeling voor EMEA en APAC, voegt daaraan toe: “We verwachten dat het duurzame ETF-aanbod verder zal verbreden, vanwege de toenemende vraag van beleggers. Eind januari 2019 waren er 210 ETF's/ETP's met ESG-classificatie.*** Er wordt steeds meer academisch onderzoek gepubliceerd waaruit een positieve relatie tussen een hoge ESG-score en rendement blijkt. Daarom verwachten wij dat het aantal ESG-ETF's tegen eind 2020 zal toenemen tot ongeveer 265.”