Jupiter: Stimuleert FOMO een risicorally?

Het heersende sentiment van de laatste paar maanden is in korte tijd verschoven van risico-aversie naar risico-preferentie, stelt Ariel Bezalel, Head of Strategy, Fixed Income bij Jupiter Asset management. FOMO, (Fear Of Missing Out), stimuleert het beleggen in risicovolle activa op dit ogenblik, aangezien de markten zich haasten om niet de eindejaarsrally te missen. Misschien wordt na de sombere zomer, toen het rendement op de Amerikaanse 10-jaars Treasuries tot een intraday dieptepunt van 1,44% in augustus daalde, elke sprankje hoop uitvergroot.

Afbeelding: het rendement op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties is rond 40 basispunten van zijn recente laagste punt gestegen.

Vs10jaarsrente Bron: Bloomberg, 07.08.2019 to 05.11.2019

Bezalel vermoedt dat liquiditeit de rally stimuleert. De grote centrale banken van de ontwikkelde markten - de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan - breiden hun balansen opnieuw uit. De Federal Reserve zei dat haar laatste beslissing om 60 miljard dollar aan kortlopende T-bills per maand te kopen om de stress op de geldmarkten te verlichten "niet QE" is, maar aangezien het erop lijkt dat een deel van die liquiditeit uiteindelijk in risicovolle beleggingen terechtkomt, zijn sommigen geneigd het daar niet helemaal mee eens te zijn, stelt Bezalel.

De andere drijvende kracht is de handelsoorlog tussen de VS en China. Het optimisme dat beide landen de fase 1-gesprekken afronden, neemt toe, maar Bezalel zegt dat het zeer discutabel is of dit zal resulteren in een substantiële handelsovereenkomst die de economische vooruitzichten voor beide landen kan veranderen. De Chinezen hebben hierop gezinspeeld door te zeggen dat een langetermijnovereenkomst onwaarschijnlijk is, gezien de eisen van de VS.

Sommigen hebben ook recente economische gegevens van de VS als reden voor optimisme aangehaald, maar Ariel is zeer sceptisch: de wereldwijde gegevens zijn nog vrij gemengd, en hij benadrukt dat er sommige opvallend zwakke gebieden zijn. In oktober kende China de traagste toename van de dienstenactiviteit in acht maanden; de Singaporese productiesector is al zes maanden krimpende en de economie van Hong Kong is na de protesten afgevlakt. De Global Citi Surprise Index is nog steeds negatief. Over het geheel genomen komen de wereldwijde economische gegevens dus in een zwakkere positie dan verwacht. Wat de VS zelf betreft, benadrukte hij dat het land op koers ligt voor een winstrecessie. Hij verwacht dat de inkomsten in het vierde kwartaal, samen met die in het derde kwartaal, negatief zullen zijn.

Als Bezalel tenslotte onder de motorkap op de kredietmarkten kijkt, ziet hij tekenen van stress: de leveraged loan markt presteert zeer slecht en de uitgifte is met ongeveer 40% op jaarbasis gedaald, terwijl de CCC-kredieten nog steeds zeer zwak zijn (de markt heeft een hoge hefboomwerking en is gevoelig voor de economische cyclus). Ondanks dit alles lijken de markten ervan uit te gaan dat dit een vertraging halverwege de cyclus is, die kan worden gered door kleine aanpassingen van de grote centrale banken. Het valt nog te bezien of dit het geval is, maar gezien alle tekenen van bezorgdheid blijft Ariel zeer voorzichtig.

Economischegroei

Afbeelding: De wereldwijde economische cijfers blijven neerwaarts verrassen.