Outlook 2020: Kansen in Europese cyclische aandelen

Er gloren kansen in Europese cyclische aandelen, nu beleggers oog beginnen te krijgen voor een aanstaand herstel in Europa, denken Martin Skanberg en James Sym, fondsbeheerders in Europese aandelen bij Schroders.

Hoofdpunten:

Martinskanberg
Martin Skanberg

  • De overheden schroeven mogelijk hun uitgaven op. Maar de aandelenprestaties zijn daar niet afhankelijk van.
  • Het verschil in waardering tussen diverse marktsectoren is veelzeggend.
  • Interessante sectoren zijn onder meer de maakindustrie, olie en gas-dienstverleners en banken.

    Er waren genoeg redenen om in 2019 uit de buurt van Europese aandelen te blijven, denk alleen maar aan het handelsconflict, Brexit en zwakke economische groei. Toch is de MSCI EMU index dit jaar 24% gestegen. De beleggers moeten ook komend jaar zich niet laten afleiden door ruis op politiek- en handelsvlak, stelt Skanberg.

    Cyclische aandelen winnen het van groei

    De ECB heeft al een ruimer beleid aangekondigd. Doorslaggevend is of de landen bereid zijn om overheidsstimulering in te zetten. In Duitsland ligt dat politiek gevoelig. Maar ook zonder die stimulans zijn er kansen te vinden in Europese aandelen. Europa is goedkoper geprijsd dan de VS. De MSCI EMU koerst tegen een k/w van 17,5, terwijl de S&P500 een k/w van 19,1 heeft.

    Defensieve groeiaandelen hebben een enorme prijsstijging achter de rug, zeker vergeleken met waardeaandelen. Een teleurstelling in de groeicijfers kan zomaar een scherpe marktreactie veroorzaken. Cyclische aandelen zijn relatief laag geprijsd, met name in de maakindustrie. Maar er zijn tekenen dat de beleggers oog krijgen voor een mogelijk herstel.

    Rotatie van groei naar waarde

    Jamessym
    James Sym
    James Sym vraagt zich af of de rotatie van groei naar waarde zich doorzet. Het vervolg zal met name afhankelijk zijn van de data. Sym denkt dat de markten op een scharnierpunt staan, gesteund door de verschuiving van de beleidsmakers richting een meer expansief belasting- en uitgavenbeleid. De relatieve waarderingen blijven hoog, wat ook pleit voor een beweging van groei naar waarde.

    Door zijn bedrijfsbezoeken valt het Sym op dat Europese bedrijven meer uitgeven dan de afgelopen jaren. De verwachting is dat de kapitaalbestedingen gaan groeien. Ondertussen lijkt ook de consumptie sterk, met stijgende lonen en een dalende werkloosheid. De zaadjes van een Europees herstel zitten in de grond.

    Olie en gas, banken en halfgeleiders

    Cyclische waardeaandelen lijken goedkoop. Sym denkt dat het keerpunt in de cyclus is bereikt, met een meer gesynchroniseerde groei in 2020. In het oog vallen vooral de minder geliefde sectoren in de markt. Er zit potentieel in de olie- en gas-dienstverlening, die tegen lage waarderingen koersen. Bij de banken zijn ook kansen te vinden. Halfgeleiders hebben al een opmars achter de rug, toch ziet Sym ook daar nog verder potentieel om te stijgen. Software AG en computerdienstverlening bieden eveneens kansen.