Robeco: Nog geen quarantaine voor aandelen

Het coronavirus zorgt voor angst onder beleggers, maar het is niet nodig om aandelen in quarantaine te plaatsen, stelt senior portfoliomanager Jeroen Blokland van vermogensbeheerder Robeco. Uit voorzorg verlaagt Robeco’s multi-assetteam wel de blootstelling aan aandelen.

Jeroenblokland
Jeroen Blokland
Blokland ziet dat de uitbraak van het coronavirus het groeimomentum van de wereldwijde economie onder druk zet. “Het feit dat de opleving nog maar net was begonnen, maakt het tevens relatief kwetsbaar voor eventuele negatieve schokken. Onzekerheid over het inperken van de uitbraak en de economische impact ervan rechtvaardigen een voorzichtige houding ten aanzien van risicovolle activa”, stelt de multi-assetbelegger.

‘Voorzichtig’ betekent echter niet dat Robeco sombert over de gevolgen van de uitbraak. Met name voor aandelen zijn er voldoende positieve factoren, benadrukt Blokland. Ten eerste wordt economische activiteit die verloren gaat tijdens een soortgelijke virale uitbraak grotendeels terugverdiend zodra de uitbraak is ingeperkt. Blokland: "Tijdens de SARS-uitbraak halveerde de groei van de Chinese detailhandelsverkoop kort voordat een sterke comeback werd gemaakt nadat het virus onder controle was gebracht, waardoor het grootste deel van de omzetdaling werd goedgemaakt."

Ten tweede vertoonde de wereldeconomie vóór de uitbraak tal van tekenen van verbetering. De wereldwijde productie-PMI steeg in januari tot 50,4, het hoogste niveau sinds april 2019. Ook de ISM Manufacturing Index is weer boven de 50, na een veel groter dan verwachte stijging in januari.

Tenslotte moeten beleggers onthouden dat centrale banken nog altijd een verruimend beleid voeren. "De korte rente blijft laag of zelfs negatief, waarbij de balansen van de centrale banken weer groeien", zegt Blokland. "Bovendien hebben centrale banken heel duidelijk aangegeven dat de lat voor een verkrappend beleid erg hoog ligt.”

“Aangezien gebeurtenissen zoals het coronavirus meestal een tijdelijke en geen structurele invloed hebben op groei en winst, zijn we niet ronduit negatief over aandelenmarkten”, besluit Blokland.