Pimco: Fed moet meer doen dan één renteverlaging

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) moet en zal waarschijnlijk meer maatregelen nemen dan alleen de verrassende verlaging van de beleidsrente eerder deze week. Dat stellen specialisten van Pimco, ’s werelds grootste obligatiebelegger. De Pimco-specialisten denken dat extra maatregelen al tijdens de vergadering van 18 maart kunnen worden aangekondigd.

Dinsdagochtend verraste de Fed de markten met een renteverlaging met 50 basispunten. De rentestap is waarschijnlijk de eerste in een reeks gesynchroniseerde acties van de G-7, gericht op het ondersteunen van ontwikkelde markteconomieën terwijl het coronavirus zich blijft verspreiden buiten China. Tiffany Wilding (Amerika-econoom), Nicola Mai (portfoliomanager en creditanalist) en Lupin Rahman (hoofd Emerging Market Sovereign Credit) concluderen dat de Fed beoogde de correctie op aandelenmarkten te stoppen en om financiële omstandigheden te stabiliseren.

‘Bovenal wil de Fed een vertrouwenscrisis voorkomen die de kredietmarkten verstoort en leidt tot een abrupte terugtrekking van bankleningen. Zonder maatregelen van de Fed, zou het krediet kunnen verkrappen en lopen zwakkere bedrijven tegen cashflowproblemen aan’, schrijven de specialisten in hun marktcommentaar ‘Fed Moves First to Counter COVID 19 Market Fears’.

De Pimco-specialisten benadrukken dat epidemieën doorgaans tijdelijke effecten hebben op economieën en markten. Desalniettemin kan tijdelijk inkomstenverlies leiden tot faillissementen, stijgende werkloosheid en andere negatieve effecten op de economie. Met name kleine tot middelgrote bedrijven, goed voor ongeveer 70% van de Amerikaanse werkgelegenheid, zijn bijzonder gevoelig voor krappere kredietvoorwaarden en tragere groei, betogen zij.

Pimco vindt de reactie van de markt op de rentestap ‘verontrustend’. ‘Na een aanvankelijke positieve reactie werd de Amerikaanse aandelenmarkt snel negatief en liepen credit spreads op.’ Verder dalende aandelenkoersen suggereren dat de Fed meer moet doen om de financiële omstandigheden te stabiliseren. ‘Uiteindelijk kunnen aanvullende acties nodig zijn om banken te ondersteunen en voor voldoende liquiditeit in de bankensector te zorgen.’