Lening oversluiten blijft populair

Het oversluiten van leningen blijft populair, ook al daalde het percentage in de eerste 8 maanden van 2017 ten opzichte van een jaar eerder. Mensen nemen de stap om hun lening over te sluiten vooral vanwege de besparing maar ook omdat het papierwerk zo afneemt.

Geld lenen op recordniveau

Het gaat goed met de economie en het consumentenvertrouwen verbetert. Consumenten durven hierdoor geld lenen weer aan. Uit recente cijfers van Ambtenarenlening.nl bleek recent dat in het derde kwartaal van 2017 een record aan leningen is aangevraagd, met een stijging van 40 procent op jaarbasis. Brancheorganisatie Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) voorziet dat dit jaar sowieso een recordjaar wordt. Concrete cijfers zijn er nog niet, maar duidelijk is wel dat consumenten nu nog willen profiteren van de zeer lage rentes. In 2018 kan dat wel eens anders worden, met grote mondiale centrale banken die de geldkraan verder dicht draaien waardoor de rente weer omhoog gaat.

Oversluiten blijft populair

In 2016 kozen veel consumenten ervoor hun leningen over te sluiten. Dat aantal was in de eerste 8 maanden van 2017 circa 8 procent lager, volgens onderzoek van Geldshop. Daarnaast daalde ook het gemiddelde leenbedrag. Toch kan de consument aardig besparen bij het oversluiten van een lening, berekende Geldshop. Als voorbeeld wordt een persoonlijke lening van circa 31.000 euro genomen, met een rente van 9,9 procent bij de ene kredietverstrekker en 4,1 procent wanneer de consument overstapt naar een goedkoper alternatief. Door de lagere rente wordt bovendien niet alleen de looptijd korter, maar daalt ook de aflossing met zo'n 14.000 euro en neemt de maandlast met 48 euro af.

Besparen en overzichtelijker

Voor mensen die meerdere leningen hebben lopen, zoals een doorlopend krediet, rood staan, een creditcardschuld en/of een openstaande schuld bij een webwinkel als Wehkamp, is het vaak voordeliger om deze te bundelen tot één lening. De rente wordt daarmee lager maar ook het papierwerk neemt af en hiermee wordt de boel overzichtelijker. Dit kan helpen bij de aflossing, omdat er een beter beeld is van de maandlasten en de financiële situatie. Zo ontstaat minder snel een betalingsachterstand.

Ouderen lenen het meest

Uit het onderzoek van Geldshop blijkt verder dat ouderen het meest lenen en ook het vaakst leningen oversluiten. De leeftijdsgroep van tussen 51 en 64 omvat ruim 39 procent van alle aanvragen voor een oversluitlening en het gemiddelde bedrag ligt op ruim 27.000 euro. Jongvolwassenen van 18 tot 30 lenen juist het minst, met net 12.000 euro, en vormen met iets meer dan 6 procent ook de groep die het minst een oversluitlening aanvraagt.

Oversluiten op provinciaal niveau

Kijkend naar waar de meeste en hoogste leningen worden overgesloten, is Flevoland koploper met liefst 186 procent van de aanvragen ten opzichte van het gemiddelde in Nederland. Daarnaast is het gemiddelde leenbedrag (ruim 26.400 euro) in deze provincie het hoogst. In het westen en midden van het land liggen de leenbedragen in het algemeen hoger dan in het oosten en zuiden. Verder nam het gewenste leenbedrag in Friesland in de eerste 8 maanden van 2017 het meest af, met bijna 38 procent.