Overzicht corona-investmentnieuws: Aandelen kijken in afgrond, bedrijfsobligaties en opkomende markten interessante alternatieven

Aandelenmarkten zijn de afgelopen tijd met bakken geld gesteund door regeringen en centrale banken. Nu de impact van Covid-19 op de reële economie duidelijk wordt in bedrijfswinsten en werkloosheidscijfers, kunnen deze markten op weg zijn naar een top, waarna een steile val dreigt. Voor beleggers zijn er groenere wijden te vinden in bedrijfsobligaties en opkomende markten, terwijl goud en onroerend goed nog onduidelijk zijn, met verschillende richtinggevende signalen, concluderen verschillende beleggingsexperts.

“In het licht van wat we verwachten de diepste wereldwijde recessie sinds heugenis te zijn, lopen aandelenmarkten met hun ogen wijd open in wat voelt als een val: de focus is op beleidsondersteuning en een verbeterd economisch momentum, terwijl de winstkloof die zich onder hen opent, volledig genegeerd lijkt te worden”, zei Paul Jackson Global Head of Asset Allocation bij Invesco in zijn laatste Quarterly Outlook. Jackson voegde eraan toe dat de recessie weliswaar de diepste zou kunnen zijn in het leven van de meeste mensen, maar misschien ook de kortste sinds de Tweede Wereldoorlog. Toch zou dit niet moeten leiden tot een markt die de realiteit uit het oog verliest.

Hij zei dat onder andere obligaties, aandelen en valuta's uit opkomende markten er relatief aantrekkelijk uitzien in vergelijking met hun tegenhangers in de ontwikkelde markten en dat ze zouden kunnen worden gesteund door een dieptepunt in grondstoffen, die relatief goedkoop lijken. Met name de olieprijzen zouden een einde kunnen maken aan de neerwaartse trend sinds 2011, maar zwakke economische groei zal waarschijnlijk elke stijging aan banden leggen en de prijs zal bewegen in de range $ 20 - $ 40 per vat. De expert van Invesco vroeg zich ook af of de prijs van goud, de historische veilige haven in tijden van onrust, extreme niveaus zou kunnen bereiken in een post-coronavirus financieel meltdown-scenario. Sinds de inauguratie van president Trump is de prijs van goud flink toegenomen en staat nu rond de $1.700 per ounce.

“Velen vrezen dat het extreme beleidsklimaat, met grote begrotingstekorten en opblazen van de balansen van centrale banken, uiteindelijk zou kunnen leiden tot zakkende valuta, de ineenstorting van financiële systemen en een terugkeer naar een of andere vorm van gouden standaard. Inderdaad, de vraag of goud $7.000 bereikt, is gebaseerd op een berekening van welke prijs nodig zou zijn om officiële goudvoorraden de in omloop zijnde valuta volledig te laten afdekken. Of het nu gaat om alleen de VS of de wereldeconomie, het antwoord blijkt iets meer dan $7.000 te zijn”, concludeerde Jackson.

Beleggers in bedrijfsobligaties kwamen in de verleiding om hun posities te verkopen, in te pakken voor de zomer en naar het strand te gaan. In het licht van de economische ellende en een mogelijke tweede golf van infecties doen ze er wellicht beter aan hun emmertjes en schepjes voorlopig weer op te bergen zegt Madelaine King, co-hoofd van Global Investment Grade Research in de nieuwste CIO Outlook van Legal & General Investment Management (LGIM). “Economische indicatoren hebben over de hele linie recorddiepten laten zien en met een tweede golf van infecties die opdoemt, is het gemakkelijk om een ​​sombere vooruitzichten voor bedrijfsobligaties voor te stellen markten. De volumes van fallen angels – die hun investment grade-status hebben verloren – hebben in 2020 al nieuwe records bereikt en zelfs in een basisscenario van een V-vormig economisch herstel verwachten we dat dit zal verdubbelen.”

King voegde eraan toe dat beleggers het zich kunnen veroorloven om conventionele wijsheden te negeren en te overwegen deze periode te gebruiken als instapmoment in IG-obligaties. Het aantal defaults zou volgens King kunnen stijgen tot het niveau van de wereldwijde financiële crisis. Een absurde defaultrate van 3,0% zou nodig zijn om de huidige compensatie die IG-spreads ten opzichte van staatsobligaties bieden teniet te doen. Zelfs in de Grote Depressie van de jaren dertig bereikte het aantal wanbetalingen voor bedrijfsleningen slechts 1,6%.

Private equity beleggingen in onroerend goed kunnen een toename zien op post-pandemische Europese markten. Fondsmanagers met sterke merken en recordhoeveelheden geld aan de zijlijn zullen waarschijnlijk de grootste winnaars zijn, aldus Pedro Antonio Arias, Global Head of Real and Alternative Activa bij Amundi Asset Management in een research paper. Hij voegde eraan toe dat sommige nieuwe managers moeite zouden hebben om te overleven wanneer de belangrijkste elementen voor succes zijn: merkherkenning, de omvang van zowel de vermogensbeheerder als het fonds, een bewezen trackrecord, een eerlijke vergoedingsstructuur en de implementatie van ESG-principes zijn.

Amundi verwacht dat de Covid-19-crisis de divergentie tussen private-equity-vastgoedbeleggingsstijlen, core en core-plus, versus toegevoegde waarde en opportunistisch en tussen vastgoedsectoren, zal verdiepen. Vóór de uitbraak van Covid-19 was de leasemarkt het meest gunstig voor logistiek en kantoren, maar veel moeilijker voor de detailhandel. Die opvatting wordt ondersteund door recent onderzoek van Prologis, 's werelds grootste logistieke vastgoedinvesteerder.

Op marktniveau daalde het aantal beleggingen door buitenlandse investeerders op de kantorenmarkt in centraal Londen sterk in de eerste vijf maanden van 2020, tot het laagste niveau sinds 2009 en de wereldwijde financiële crisis, laat onderzoek van Real Capital Analytics zien. RCA zei dat de Covid-19-lockdown, Brexit-zorgen en verschuivingen in internationale kapitaalstromen achter de daling zaten. De grensoverschrijdende overnames tussen januari en mei bedroegen in totaal slechts £1,2 miljard ($1,5 miljard), een daling van 70%. De kantorenmarkt in centraal Londen was eind 2015, vóór de Brexit-stemming, de meest liquide activaklasse ter wereld, volgens de RCA Capital Liquidity Scores.

“Terugkijkend op slechts zes maanden, was december 2019 een van de beste maanden ooit voor de markt: 35 verhandelde eigendommen tegen totale uitgaven van £3 miljard. Het grootste deel van dit kapitaal werd ingezet na de verkiezingsoverwinning van Boris Johnson leek een verdere groei van de marktactiviteit te voorspellen, na drie jaar van lage volumes en een gestagneerde prijsgroei in vergelijking met andere Europese markten. De markt kwam echter nooit echt op gang in januari en februari, voordat de pandemie van Covid-19 grote delen van de Britse economie tot sluiting dwong. De buitenlandse investeringen daalden YoY met 75% en de totale markt daalde met meer dan 50%. De lockdown kwam dus op een moment dat de markt al enige tekenen van zwakte vertoonde. De prijzen waren eind maart ook lager in vergelijking met 12 maanden eerder”, zei Tom Leahy, Senior Director EMEA Analytics bij RCA.

De lockdown had meer gevolgen voor centraal Londen dan voor andere grote markten in Europa. Sinds begin april zijn er slechts vijf kantoren in centraal Londen verhandeld, minder dan in het centrum van Parijs, München, Frankfurt en Berlijn. Ter vergelijking, het volume in centraal Londen is ongeveer een kwart van dat van het centrum van Parijs.