Rally’s valuta opkomende markten, wisselende week voor risicoactiva

Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer

De handel in de meeste activa van opkomende markten – en vooral de valutahandel – liep vorige week behoorlijk goed.

We wijzen er al een tijdje op dat vele van deze valuta ondergewaardeerd zijn, en het is veelbelovend dat de meeste nu behoorlijke winsten hebben geboekt terwijl het voor andere risicoactiva een futloze week was. In tegenstelling tot de valuta van opkomende markten bleven de euro, het Britse pond en de Amerikaanse dollar binnen smalle bandbreedtes.

Er is spanning tussen het positieve nieuws over vaccins en het direct voelbare negatieve effect van de nieuwe lockdownmaatregelen overal ter wereld op de prestaties van de economie. De kortetermijnhandel zal de komende tijd door deze spanning bepaald worden. Dit zal met name te zien zijn aan de PMI-cijfers van de eurozone, die vandaag verschijnen. In de week van Thanksgiving is het in de VS meestal stil op de financiële markten, dus we verwachten vóór december geen grote bewegingen van de belangrijke valuta.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Er is wat onrust ontstaan door het politieke gedoe rond de blokkade van de EU-begroting door Hongarije en Polen, maar we kunnen ons niet voorstellen dat iets dat op dit moment zo belangrijk is, lang zal worden tegengehouden. De eerste zorg is echter, net als in het Verenigd Koninkrijk, het sombere – zij het retrospectieve – beeld dat de PMI-cijfers van november vandaag ongetwijfeld zullen schetsen. De markten moeten dit afwegen tegen het vooruitzicht op een vaccin en tegen de signalen die erop lijken te wijzen dat de piek van de tweede coronagolf in de grote landen voorbij is. De euro zal zijn patroon waarschijnlijk vasthouden tot aan de cruciale decemberbijeenkomst van de Europese Centrale Bank.

GBP

De brexit-onderhandelingen slepen zich voort, maar iedereen is optimistisch over de ontwikkelingen rond coronavaccins, en dat legt voorlopig een bodem onder de koers van het Britse pond. Net als in de eurozone is de belangrijkste gebeurtenis deze week de publicatie van de PMI-indices voor economische activiteit. Bij de dienstverlening wordt een dramatische daling verwacht, als gevolg van de nieuwe lockdowns die vorige maand zijn ingevoerd. Toch denken wij dat dit cijfer wel eens minder slecht zou kunnen zijn dan de markt denkt, en dat zelfs een korte rally van het pond mogelijk is.

USD

Trumps pogingen om de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ongedaan te maken worden stuk voor stuk van tafel geveegd, maar het positieve effect hiervan is tenietgedaan door de coronacijfers, die in de meeste staten steeds slechter worden. Op het moment van schrijven zorgt het nieuws dat men in de VS binnen drie weken met inenten wil beginnen voor een bescheiden opleving bij risicoactiva, maar op de valutamarkten lijkt dit nieuws weinig effect te hebben. Deze week zullen de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve woensdag waarschijnlijk wat aandacht krijgen, maar de dagen rond Thanksgiving zijn altijd een van de stilste handelsperiodes van het jaar. De kans is daarom klein dat de markt sterk op de Fed-notulen zal reageren.