Vanguard: Inflatie trekt aan in Europa en de VS, Chinese groei tot 9 procent

De inflatie mag dan wel terug zijn, ze zal waarschijnlijk binnen de doelstellingen van de centrale banken blijven, aldus vermogensbeheerder Vanguard in zijn Economic and market update.

Voor de eurozone heeft Vanguard de groeiprognose naar beneden bijgesteld tot 4,5% ten opzichte van 5% bij de vorige prognose. De bijstelling heeft te maken met de sterke stijging van het aantal Covid-19-gevallen en de daaruit voortvloeiende beperkingen van de economische activiteit. De Duitse groei zal waarschijnlijk de grootste klap krijgen op korte termijn door de strengere nationale lockdown-maatregelen.

Maar de economische bedrijvigheid zal in de tweede helft van het jaar meer toenemen dan verwacht, aangezien de uitrol van vaccins het mogelijk zou moeten maken om de huidige beperkingen geleidelijk op te heffen. Tegen het einde van het jaar zou de economie van de eurozone haar groeiniveau van vóór de pandemie moeten bereiken.

Inflation expectations

Voor het Amerikaanse bbp verwacht Vanguard dit jaar een groei met meer dan 5%. Dat er dagelijks bijna 1 miljoen mensen in Amerika worden gevaccineerd, bevestigt de eerdere prognose, aldus de vermogensbeheerder. Aanvullende stimuleringsmaatregelen van de overheid kunnen de groei verder versterken.

De Chinese economie groeide in het vierde kwartaal met 6,5% in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. China zal ook de eerste grote economie zijn die de trend van vóór de pandemie bereikt. Vanguard verwacht voor de Chinese economie een groei met ongeveer 9% in 2021, onder meer dankzij de aanhoudend sterke vraag van de ontwikkelde markten naar haar exportgoederen.

Inflatie

De inflatie trekt aan in zowel de VS als in de eurozone. De consumptieprijsindex (CPI) in de VS steeg 1,4% ten opzichte van een jaar eerder. De CPI-kerninflatie (zonder voedsel- en energieprijzen) steeg met 1,6%. De inflatie in de VS zal op de korte tot middellange termijn volatiel zijn, mede veroorzaakt door een toenemende economische bedrijvigheid. Voor het hele jaar zal de inflatie in de VS uitkomen tussen 1,6% en 1,8%, verwacht Vanguard.

In de eurozone daalde de inflatie in december voor de vijfde maand op rij en kwam uit op –0,3% op jaarbasis. Maar zowel de kerninflatie als de algemene consumentenprijsinflatie zullen de komende maanden stijgen naarmate de effecten van lagere energieprijzen en tijdelijke belastingverlagingen afnemen, en naarmate de kloof tussen productie en potentiële output kleiner wordt. Toch zal de inflatie in 2021 ruim onder de 2% -doelstelling van de ECB blijven als gevolg van de zwakke onderhandelingspositie van werknemers en de gematigde inflatieverwachtingen. Zelfs in haar opwaartse scenario verwacht Vanguard niet dat de inflatie duurzaam boven de 2% uitkomt.