Beurs van Shanghai heeft lak aan 100e verjaardag van Chinese Communistische Partij

Tussen 1980 en 2019 lieten 770 miljoen Chinezen de armoedegrens achter zich. Mochten al deze levenden en doden een menselijke ketting vormen, dan zouden ze ter
Thomas planell
Thomas Planell
hoogte van de evenaar twintig keer de aarde kunnen omarmen! Bij de aanvang van de tweede eeuw van haar geschiedenis kan de 90 miljoen leden tellende Communistische Partij bogen op veertig jaar economisch succes.

De gecreëerde rijkdom is kolossaal: tijdens deze gouden eeuw is het bbp per hoofd van de bevolking met zestig vermenigvuldigd. Net zo sterk als Atlas die de wereldbol torst, bepaalt de Chinese Titaan de economische en astronomische race van de wereld: het reservoir van de Drieklovendam is zo gigantisch dat het de omwentelingsduur van de aarde vertraagt met 0,06 microseconde.

Ondanks de economische groei van het land is de Partij geenszins bereid om haar greep op de economische en financiële organen van het land te lossen: de door het westen zo langverwachte liberaliseringsbeweging is er niet gekomen. Na de industrialisering werden de twee grote moderniseringsfasen van het land (financialisering en vervolgens digitalisering) uitgevoerd onder duidelijke controle van de staat.

In weerwil van invloedrijke ondernemers zoals Jack Ma, die een poging durven wagen om zich te bevrijden van het juk van de staat! Door de uitbreiding in de bankensector van de stichter van Alibaba te dwarsbomen of door cryptomunten op hun plaats te zetten, maakte de partij onlangs nog zeer duidelijk dat zij de financiële touwtjes van het land in handen heeft. Naast het behoud van het primaat van de officiële munt en zijn digitale versie, de e-yuan, is de ‘terechtwijzing’ van alternatieve munten bedoeld om een nieuwe vorm van gedecentraliseerd ‘shadow banking’ te voorkomen. De toename van leningen in cryptomunten via zogeheten spaar- of rendementsrekeningen maakt de vraag naar en het aanbod van krediet immers oncontroleerbaar, want anoniem.

Ten slotte aarzelt de Chinese staat niet om zijn nationale reserves aan te wenden of de onderhandelingsvolumes te beperken om speculatie met grondstoffen af te straffen en de inflatie te beteugelen. Deze maatregel kwam er overigens enkele dagen na de aankondiging op 21 mei van beperkingen op het delven en verhandelen van tokens. Onder impuls van een terugkeer van de instroom naar de meer traditionele activa lieten Chinese aandelen hun beste beursdag optekenen sinds februari. Het enthousiasme was echter van korte duur.

De aandelenmarkten, die zich bewust zijn van de vertraging van het economisch herstel, hebben lak aan de volkspassie naar aanleiding van de verjaardagsceremonie van de Partij. Het ziet ernaar uit dat de piek eind 2020 bereikt was, zowel wat de kredietgroei in de privésector als wat de bedrijfswinsten betreft, terwijl de internetkampioenen te lijden hebben onder de antitrustmaatregelen. De publicatie deze week van een industriële PMI-index die fors onder de verwachtingen bleef, duwde de prestatie van de Chinese beurs kopje onder.

Europa daarentegen blijft zich het monopolie van optimisme toe-eigenen: het consumentenvertrouwen stijgt sinds vijf maanden aanzienlijk en bereikt het hoogste niveau in twintig jaar, gedragen door de daling van het aantal besmettingen, de opheffing van de beperkingen en de hervatting van de activiteit. In de overtuiging dat het grootste deel van het binnenlandse herstel nog voor de boeg ligt, geven de beleggers de voorkeur aan het oude continent: de Stoxx Europe 600 leverde zijn beste halfjaarprestatie sinds 1998, terwijl de banken (+30 %) een eerste jaarhelft afronden tegen hun historische tendens in.

Het valt nu te hopen dat de deltavariant en de prijsopstoten van bepaalde grondstoffen (olie, granen, vlees) geen schaduw zullen werpen over het waarschijnlijke, zij het kwetsbare scenario van een voortgezet herstel in de tweede jaarhelft …