Starters mogen meer geld lenen voor hun hypotheek

Het wordt voor starters mogelijk om meer geld te lenen voor de hypotheek. Hierop wordt door de huidige regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie aangestuurd. De partijen vragen aan minister Kajsa Ollongren of een uitzondering voor de starters mogelijk is. Zo wordt voor starters meer geld lenen waarschijnlijk mogelijk, zodat zij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kunnen afsluiten. Op deze wijze kunnen de problemen die zich rond de starters op de woningmarkt afspelen, hopelijk worden aangepakt.

Verlaging in percentage NHG-hypotheek

Starterswoningmarkt

Rondom de hypotheek en geld lenen hebben de laatste jaren veel meningen de ronde gedaan. Toch hebben de huidige regeringspartijen de opvatting dat het percentage voor mensen met een NHG-hypotheek op 101 procent zal blijven. Dit is hetzelfde percentage als in 2017. Voor hen geldt dus geen enkel probleem, en zij kunnen op dezelfde voet hun woning blijven financieren. Echter, voor degenen die een nieuwe lening willen afsluiten, zal vanaf 1 januari een percentage van maximaal 100 procent gelden van de waarde waarmee zij hun woning mogen financieren met geleend geld. Dit houdt in dat kosten die bij de verkoop horen, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting, voor toekomstige kopers geheel uit eigen zak moeten worden betaald. Dit gaat om een fors bedrag, dat niet iedere koper voor handen heeft.

Starters de dupe

Deze regeling zal vooral een zware dobber zijn voor de starters op de woningmarkt. Voor hen zal het steeds lastiger worden om een hypotheek af te sluiten. Starters beschikken vaak niet over een gewenst startkapitaal om de bijkomende kosten van te kunnen financieren. Ook vanuit de woningmarkt wordt verdeeld gereageerd op het nieuwe regeerakkoord. Zo is de Hypotheker bijvoorbeeld teleurgesteld over het nieuwe regeerakkoord. De hypotheekverstrekker noemt het een gemiste kans dat de nieuwe regeerpartijen geen maatregelen hebben genomen om de instroom van de starters op de woningmarkt te stimuleren. Andere organisaties als de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de VBO Makelaar hebben op een andere manier geprobeerd de startersinstroom te stimuleren. Het afgelopen half jaar hebben zij actief gelobbyd in de politiek om de problemen voor de starters aan te pakken. Half september presenteerden zij met in totaal 19 marktpartijen een plan bij de Tweede Kamer om hun visies te presenteren. Hun voorstel was om zeer veel nieuwe woningen bij te bouwen. Sindsdien zijn zij aan de slag gegaan om op deze manier de woningnood voor de starters op te lossen.

Nieuwe impuls voor starters dankzij uitzondering

Het moge duidelijk zijn dat de startersproblematiek niet eenvoudig opgelost kan worden. Het bouwen van nieuwe woningen zal ervoor zorgen dat er meer aanbod op de markt komt, waardoor er minder concurrentie en dus lagere prijzen op de markt gecreëerd worden. Toch zal een impuls van de regeringspartijen, door ervoor te zorgen dat starters meer geld kunnen lenen, ervoor kunnen zorgen dat starters toch meer kans hebben op de woningmarkt. Hopelijk zal het beleid van de regeringspartijen spoedig door minister Kajsa Ollongren worden doorgevoerd.