State Street SPDR ETF's: Kansen in High Yield

De opleving van de aandelenmarkten wijst erop dat de risicobereidheid van beleggers enigszins is aangetrokken in aanloop naar het tweede kwartaal. Gezien de omvang van de sell-off zou er ook belangstelling kunnen bestaan voor een terugkeer naar strategieën zoals US high yield.

State Street SPDR ETFs ziet vier belangrijke redenen om dit Fixed Income-segment te overwegen:

  • Rendement hersteld: De yield to worst van de Bloomberg US Corporate High Yield Index staat boven de 6%, het hoogste percentage sinds augustus 2019 (afgezien van de piek in yields in verband met COVID). Deels wordt dit veroorzaakt doordat de spread boven Treasuries meer dan 330 basispunten bedroeg en meer dan 70 basispunten is opgelopen sinds het dieptepunt.

  • Groei blijft stevig: Een opleving van de aandelenkoersen doet vermoeden dat de vrees voor een recessie in de VS niet gegrond is. De Bloomberg-consensus voor groei van de Amerikaanse economie dit jaar bedraagt nog steeds 3,5%, ruim boven het 20-jarig gemiddelde van 2%. Bovendien is de verwachting dat de Amerikaanse economie minder direct geraakt wordt door de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne.

  • Weinig tekenen van stress: Nu het grootste deel van het eerste kwartaal achter de rug is, zijn er weinig tekenen van financiële stress bij high yield aanbieders. De upgrades/downgrades ratio's voor Noord-Amerika liggen ruim boven de 1 voor zowel S&P (1,6) als Moody's (1,84). De fundamentals van high yield staan er goed voor, omdat veel bedrijven 2021 hebben gebruikt om hun balans te stutten.

  • Verrassend defensief: Ondanks de aanzienlijke stijging van de credit spreads is het rendement van een brede high yield index sinds begin 2022 vergelijkbaar met dat van Amerikaanse Treasuries en is de performance minder negatief dan het rendement op investment grade bedrijven.

    Figuur 1: Upgrades vs downgrades voor Noord-Amerikaanse high yield aanbieders

    Amerikaanse highyield

    Philippe Roset, Hoofd Noord-Europa voor State Street SPDR ETF’s: “Het eerste kwartaal van 2022 was een moeilijk kwartaal voor beleggers in vastrentende waarden. De angst voor de impact van inflatie op de reële economie blijft groot en is versterkt door de onrust op de energiemarkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Nu de aandelenmarkt recent een opleving heeft gehad en de risicobereidheid van beleggers lijkt terug te keren, bieden Amerikaanse high yield-obligaties door de lagere gevoeligheid voor renteschommelingen een kans voor diversificatie.”