State Street: Ondanks recente marktschommelingen stijgt het mondiale beleggersvertrouwen in mei met 4,8 punten tot 97,1

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index*(ICI) voor mei 2022. De index van het wereldwijde beleggersvertrouwen steeg tot 97,1, 4,8 punten hoger dan de herziene waarde van 92,3 in april. Het herstel werd aangevoerd door een stijging van 5,0 in Noord-Amerika tot 99,1 en een stijging van de Aziatische ICI met 1,6 punten tot 93,1. De Europese ICI daalde echter voor de derde maand op rij, met 8,7 punten naar 67,5.

“Het beleggerssentiment is in mei licht verbeterd. De wereldwijde ICI is gestegen tot 97,1 en heeft daarmee veel van de zwakte van de maand ervoor goedgemaakt”, aldus Marvin Loh, Senior Macro Strategist bij State Street Global Markets. “De stijging werd aangevoerd door de verbetering van de Noord-Amerikaanse ICI, die steeg van 95,1 in april naar 99,1. Het vertrouwen van beleggers steeg waarschijnlijk doordat de Fed in mei de rente met 50 basispunten verhoogde, waardoor beleggers nu anticiperen op een reeks vergelijkbare verhogingen in de komende vergaderingen, met het oog op de neutrale rente tegen het einde van het jaar. Hetzelfde kan niet worden gezegd van de ECB, die nog moet beginnen met haar normalisatieproces, nu de Europese ICI blijft dalen, tot het laagste niveau in meer dan 10 jaar, waarbij inflatie en de oorlog zwaar op het sentiment wegen. Tot slot bleef de risicobereidheid in Azië overwegend stabiel, doordat tekenen van afnemende COVID-infecties en verbeterende mobiliteit bijdroegen aan bescheiden stijgingen.”

Sentiment beleggen

* De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen, van institutionele beleggers.