State Street Global Advisors: ECB verhoging van 50 basispunten meest waarschijnlijk, maar dovish verrassing ook mogelijk

Verhoging van 50 basispunten meest waarschijnlijk, maar dovish verrassing ook mogelijk

Door Altaf Kassam, EMEA Head of Investment Strategy and Research bij State Street Global Advisors

“Onze verwachting voor de ECB-vergadering van 4 mei is opnieuw een verhoging met 50 basispunten (bps). De hardnekkig hoge inflatiecijfers zorgen tot dusverre voor ongemak. Dat betekent dat een nieuwe verhoging van 50 bps aanstaande donderdag niet vastligt, maar dit is volgens ons wel het meest waarschijnlijke scenario.

Gezien de aanhoudende bezorgdheid over de variabele en vertraagde effecten van eerdere ECB-besluiten en de aanhoudende problemen rond de bankensector (hoewel nog steeds op de VS toegespitst), zijn de risico's dit keer echter neerwaarts gericht en sluiten wij een meer voorzichtige verhoging met 25 basispunten niet volledig uit.

De toon van het ECB-commentaar was de laatste tijd uiteenlopend, met haviken die wijzen op de aanhoudende inflatie en duiven die denken dat de piek van de cyclus dichterbij komt, wat overeenkomt met hoe het door de markt wordt ingeprijsd.

Alles bij elkaar genomen en de enigszins verrassende sterkte van de aandelenmarkten tot dusver dit jaar in ogenschouw genomen, geloven wij dat de ECB de financiële voorwaarden een beetje strenger zou kunnen maken dan waar de markt op anticipeert.”